Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, propune înfiinţarea unui fond de solidaritate la care să contribuie toate companiile din sectorul energetic cu 2% din cifra de afaceri, bani care ar urma să fie utilizaţi pentru sprijinul consumatorilor vulnerabili şi pentru conectarea la reţea a celor izolaţi, informează Agerpres.
"Suntem gata să susţinem înfiinţarea unui fond de solidaritate prin care să fie subvenţionaţi de stat cei care au cu adevărat nevoie. Inclusiv în această perioadă de pandemie se poate constitui acest fond de solidaritate", a spus Badea, în cadrul dezbaterii online "Energy Forum - "Liberalizarea pieţei de gaze şi energie electrică".
Practic, el propune reintroducerea taxei de 2% din cifra de afaceri care era instituită prin OUG 114/2018.
"Anul trecut, prin OUG 114, a apărut acea taxă de 2% (din cifra de afaceri - n.r.). Foarte bine, să colectăm acel 2% de la toţi participanţii la piaţă în mod egal, nu discriminatoriu, aşa cum s-a întâmplat, să participe la un fond de solidaritate cu această taxă de 2%, care taxă de 2% să se întoarcă targetat către cei care au nevoie, către cei care nu sunt încă conectaţi în anul 2020, în România la curent electric, astfel încât să fim siguri că banii pe care îi plătim cu un anumit scop ajung în final la cei care au cu adevărat nevoie de acest lucru", a mai arătat şeful Hidroelectrica.
Potrivit acestuia, populaţia nu este în acest moment suficient de informată cu privire la procesul de liberalizare şi ce implică el.
"Pe acest lucru se bazează şi marii furnizori, care ţin cu dinţii de preţuri şi care încearcă să-şi maximizeze profiturile într-o altă manieră decât cea concurenţială. Şi atunci cred că este datoria noastră, a tuturor, să încercăm să facem cunoscute reglementările", spune Badea, în dezbaterea organizată de trustrul de presă DC Media Group.
Aplicaţiile şi comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE sunt foarte bine făcute, însă nu au acces la ele toţi consumatorii, în special cei fără internet.
"Trebuie să găsim o soluţie de alt tip pentru populaţia din mediul rural, pentru populaţia mai puţin informată. Există tot felul de tactici de retenţie a clienţilor, ţi se spune că dacă pleci trebuie să completezi o grămadă de formulare, plecăm cu contorul, o să rămâi şi fără curent, evident că cineva mai puţin familiarizat cu tot ce înseamnă partea asta de reglementare se va speria şi va rămâne acolo, plătind evident un preţ mult mai mare decât preţul de piaţă", a continuat directorul general al producătorului de energie hidro.
Întrebat dacă a încheiat un nou contract pe piaţa gazelor, după liberalizarea de la 1 iulie, Badea a precizat că foloseşte încălzirea pe bază de energie electrică, soluţie pe care o vede ca fiind cea a viitorului.
De la 1 iulie 2020, piaţa gazelor naturale din România a fost complet liberalizată.
Marii furnizori de gaze, E.ON şi Engie, au trimis consumatorilor casnici oferte cu acelaşi preţ ca până acum. Aceasta în timp ce autorităţile au anunţat că populaţia va plăti cu 10-15% mai puţin odată cu liberalizarea, întrucât cotaţia gazelor pe bursă a scăzut.
Piaţa de energie electrică urmează să fie complet liberalizată şi ea de la 1 ianuarie 2021.
Sursa: Agerpres