Taxa de carbon a intrat în vigoare începând de astăzi 1 octombrie 2023. Aceasta a fost introdusă de Comisia Europeană și are o destinație fixă. Taxa pe carbon vizează importurile de produse care fac parte din industriile intens poluante.
Taxa pe carbon a intrat în vigoare astăzi. Comisia Europeană a decis că aceasta să fie aplicată în cazul importurilor de produse din sfera industriilor intens poluante. Segmentele vizate în acest sens sunt: fierul, fonta, aluminiul, oțelul,cimentul. În cazul aluminiului se încadrează pentru taxa de carbon materialele care au elentul în compoziție. Mai exact, se face referire la minereurile de fier, tuburi, țevi rezervoare construcții șuruburi dar și piulițe. Totodată, incluse în sfera sectoarelor pentru care se percepe taxă de carbon sunt îngrășămintele,energia electrică și hidrogenul.
Taxa de carbon, gaură în buget pentru companiile cu activitate în industriile intens poluante
Instituirea mecanismului de ajustarea a carbonului la frontieră sau a fost publicat în regulamentul Uniunii Europene în luna mai. Conform documentului respectiv, taxa de carbon avea termenul limită de intrare în vigoare 1 octombrie.
"Noua taxă CBAM a apărut în contextul în care Uniunea Europeană și-a redus substanțial emisiile interne de gaze cu efect de seră, dar emisiile de gaze cu efect de seră încorporate în importurile către UE au fost în creștere. ", anunță Mihai Petre, director Global Trade, EY România.
Taxa de carbon are o destinație clară în spațiul europeaspațiul european. Aceasta ar urma să combată riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon.
Mai mult, se urmărește și asigurarea unor prețuri echivalenteasigurarea unor prețuri echivalente ale carbonului. Acestea ar fi aplicate atât în ceea ce privește sfera importurilor dar și pentru produsele interne.
"Prin această taxă CBAM se urmărește combaterea riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon, prin asigurarea unor prețuri echivalente ale carbonului pentru importuri și pentru produsele interne”, a mai adăugat reprezentantul EY Romănia.
Taxa de carbon va trece în următorii doi ani printr-o perioadă de tranziție. Astfel importatorii vor fi obligați să raporteze date legate de emisiile încorporate în produsele specifice. Până în 2025, importatorii nu vor avea obligații de plată în acest sens.