Taxă auto cu interpretări

Ordonanţa de Urgenţă care modifică actuala formă a taxei auto şi care va intra în vigoare la 1 iulie are ceva hibe recunoscute de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Punctul b) al articolului 4, din ordonanţa publicată pe site-ul ministerului şi lansată în dezbatere publică, susţine că „obligaţia de plată a taxei intervine: la înregistrarea modificării unui autovehicul în evidenţele Direcţiei regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Internelor“. O posibilă interpretare ar fi impunerea taxei şi în cazul maşinilor second-hand cumpărate din ţară. Aceasta a fost şi una dintre condiţiile impuse iniţial de Comisia Europeană - eliminarea discriminării între maşinile deja înregistrate şi cele aduse din afara ţării. Reprezentanţii guvernului susţin că oficialii UE au renunţat la această condiţie.

„Maşinile din ţară şi-au plătit taxa la înmatriculare şi CE a înţeles acest lucru“, ne-a declarat şeful Departamentului pentru Afaceri Europene din subordinea guvernului, Adrian Ciocănea.

Iniţiatorii ordonanţei susţin că vor acoperi „gaura“ care lasă loc de interpretări.   „Prevederile respective au avut în vedere cazul autovehiculelor care se modifică din punct de vedere tehnic, de exemplu, schimbarea motorului sau a altor echipamente tehnice de bază, şi nu modificările din punctul de vedere al schimbării proprietarului“, susţine secretarul de stat de la Finanţe, Cătălin Doica. În termen de 90 de zile, ministerul va emite şi normele metodologice prin care se vor aduce precizările şi detaliile necesare. Şeful serviciului Înmatriculă ri din cadrul Ministerului Internelor, comisarul Florin Rădulescu susţine la rândul său că a fost consultat în privinţa stabilirii normelor metodologice şi că „nu se pune problema aplicării taxei în cazul maşinilor deja înmatriculate la noi în ţară“.