Ţările sărace, primele victime ale crizei alimentelor

Spectrul unei noi perioade de foamete se întinde peste întreaga lume, din cauza creşterii dramatice a preţurilor alimentelor.

Programul Mondial pentru Alimentaţ ie al Naţiunilor Unite ar putea fi constrâns să înceteze furnizarea de alimente către zone precum Darfur, după ce creşterea preţurilor a generat o gaură de 500 de milioane de dolari în bugetul organizaţiei, relatează Bloomberg.

Organizaţia, care se bazează pe donaţii, trebuie să decidă cum să-şi planifice activitatea astfel încât să poată asigura alimente pentru 73 de milioane de oameni, cu toate că fondurile suplimentare sunt asigurate doar până pe 1 mai, a declarat, ieri, la Tokyo, John Powell, directorul departamentului de afaceri externe şi strategie al ONU.

„În lipsa unor fonduri suplimentare, mai puţini oameni vor primi mâncare sau acelaşi număr de oameni vor primi mai puţine alimente şi vorbim aici despre câteva dintre cele mai sărace ţări din lume“, a spus Powell.

Soluţia: fără taxe la alimente

„Reducerea cantităţii de alimente va avea un efect dezastruos asupra productivităţii, sănătă- ţii şi condiţiilor de trai ale acestor oameni“, a mai adăugat oficialul.

Potrivit acestuia, scumpirea alimentelor este cauzată de creşterea preţului petrolului, o cerere tot mai mare pentru mâncare a Chinei şi Indiei, schimbările climatice şi cererea mondială de biocombustibili.

Dificultatea ONU de a găsi alimente este adâncită de restricţiile şi taxele de export pe care ţările le impun asupra transportului de produse alimentare.

Dacă pe termen scurt reprezentanţii Programului caută fonduri pentru a preveni o criză umanitară, pe termen lung propun ca soluţie deschiderea pieţelor agricole şi eliminarea tuturor taxelor în comerţul cu alimente.

Programul Mondial pentru Alimentaţie a solicitat, luna trecută, guvernelor din 20 de state industrializate să asigure fonduri suplimentare. Spania este singura ţară care a răspuns, până în prezent, solicitării, obligându-se să contribuie cu suma de 7 milioane de dolari, a precizat Powell.

În ultima perioadă, preţurilerecord la grâu au contribuit la declanş area unor greve în Argentina, a unor tulburări în Camerun, Burkina Faso, Maroc şi Coasta de Fildeş, precum şi la interzicerea exporturilor ilegale către Pakistan. Orezul, mâncarea de bază pentru circa trei miliarde de oameni, s-a scumpit cu 42% în primul trimestru, mai mult decât scumpirea înregistrată pe tot parcursul anului trecut de 33%.