Țările din Sudul Europei riscă falimentul! Românii ar putea fi siliți să vină acasă

Nevoia actuală de muncitori sezonieri români pe care o resimte Occidentul  este temporară. Pe termen lung, sute de mii de români, chiar și dintre cei stabiliți de ani buni în străinătate, ar putea fi siliți să se întoarcă acasă, dat fiind că economiile din Italia și Spania se îndreaptă cu pași repezi spre o recesiune fără precedent. Marea problemă este turismul, pe care economiile  din sudul Europei (Spania și Italia, de pildă) se bazează în mare măsură.

Cheltuielile turistice din toată Europa au scăzut cu 68% în martie, de când blocajele au început să se răspândească pe continent, potrivit unei note recente a analiștilor UBS bazată pe datele de la Planet, firmă specializată în rambursarea TVA, notează Nick Corbishley pe site-ul WolfStream.com.

Firește, una dintre cele mai afectate este Italia, prima țară europeană afectată de virus și prima în care s-a instaurat blocarea completă, la 10 martie. În Peninsulă s-a înregistrat cea mai mare scădere a cheltuielilor turistice, în scădere cu 96%. Gradul de ocupare a hotelurilor în Italia a scăzut, de asemenea, la 4%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

Rezervările la hotelurile din Spania, țară care a intrat în blocaj la aproximativ zece zile după Italia, au scăzut 61% în an în martie, până la 8,3 milioane, de asemenea cel mai mic număr înregistrat, potrivit Institutului Național de Statistică din Spania. În aprilie, este probabil ca numărul să fie mult mai aproape de zero, deoarece aproape toate hotelurile din Spania și alte spații de cazare temporare au fost închise începând cu 26 martie.

Guvernul spaniol intenționează să relaxeze treptat condițiile de blocare ale țării, printre cele mai grele din Europa, pe 10 mai, dar pentru industria turistică a țării e greu de crezut că mai există vreo speranță de revigorare rapidă. Ministrul Muncii din Spania, Yolanda Diaz, a declarat săptămâna aceasta că sectorul nu va reveni la normal cel puțin până  la sfârșitul anului.

Chiar dacă condițiile de blocare sunt ridicate treptat în Italia și Spania, multe restricții de distanțare socială vor rămâne în vigoare, inclusiv regulile care afectează călătoriile. Mai mult, clienții, încă temători că ar putea contracta virusul, nu vor mai avea prea mulți bani de cheltuit, având în vedere recesiunea economică profundă care amenință aproape toate economiile de pe  planetă.

„Teama de a călători va dura probabil mai mult decât pandemia în sine. Este dificil să ne așteptăm la o recuperare imediată a turismului, odată ce măsurile de blocare vor fi ridicate ”, a declarat Steven Trypsteen, economist la banca olandeză ING.

Impactul prăbuțieii turismului va fi probabil deosebit de brutal pentru economiile din sudul Europei, spune Nick Corbishley.

Toate depind enorm de turism. În Spania sectorul reprezintă 15% din PIB; în Italia este de 13%; în Portugalia este de 18%, iar în Grecia, de 21%. Călătoria și turismul asigură, de asemenea, 26% din locurile de muncă în Grecia.

Aceste cifre nu sunt îngrijorătoarenumai  la nivel la nivel macro. Când ne referim la nivelul local, ele devin cu adevărat catastrofale. Există multe regiuni, cum ar fi Insulele Canare din Spania, pentru care turismul reprezintă o treime sau mai multe din economia locală. În aceste regiuni din sudul Europei, există mii de orașe și sate care depind aproape în întregime de turism pentru locuri de muncă și venituri.

După opt ani de la ultima criză, economiile italiene și grecești sunt încă mai fragile decât erau înainte de criza financiară globală din 2008. Economia Spaniei a revenit mai puternic, dar chiar și după șase ani și jumătate de creștere, acum șomajul este pe cale să explodeze mult peste 20%, pentru a patra oară în 30 de ani.

Aceste țări au unele dintre cele mai înalte niveluri ale datoriei publice de pe planetă. În termeni absoluti, Italia are cel de-al doilea nivel cel mai înalt al datoriei publice în Europa, la 2,44 miliarde EUR, echivalentul a 138% din PIB. Raportul datoriei publice / PIB al Portugaliei este de 122%, Spania 95,5% și Grecia 176%. Cu prognoza FMI, PIB-ul va scădea în acest an cu 9,1% pentru Italia, 10% pentru Grecia și 8% pentru Spania. Asta ca să nu mai vorbim de cheltuielile guvernamentale care urmează să explodeze în următoarele luni. Ca urmare, aceste rate ale datoriei publice vor crește cu un ritm chiar mai rapid decât înainte .

Acesta este unul dintre motivele pentru care Thierry Breton, comisarul pentru piața internă al UE dorește ca sectorul turismului european să fie pe primul loc în ce privește fondurile de recuperare ale UE. Fără ajutor direct, economia turistică ar putea scădea cu 70% în acest an, avertizează Breton.

În cel mai bun caz, aproape o treime din locurile de muncă din sectorul turismului european vor dispărea, cel puțin pe termen scurt, spune Jennifer Iduh, șefa de cercetare a Comisiei Europene pentru Călătorii.

„În Spania, o ridicare progresivă a blocării sectorului [turismului] de aici până în decembrie va duce la pierderi totale de aproximativ 124 miliarde EUR. Acest lucru va fi devastator pentru sectorul hotelier ", a declarat Gabriel Escarrer, directorul executiv al Meliá, unul dintre cele mai mari grupuri hoteliere din Spania.

Singura speranță pentru acest sector este piața turistică internă va acoperi o parte din pierderile din această vară.

Dar turiștii vor trebui să se obișnuiască cu „un mod cu totul nou de călătorie”, spune consilierul turism al Insulelor Canare, Yaiza Castilla, adăugând că tot ceea ce este legat de vacanțe va avea nevoie de o reproiectare urgentă, inclusiv hoteluri, transport, produse de agrement, magazine și modul în care turiștii sunt supravegheați la destinație. Ca parte a acestui lucru, vizitatorilor primiți li s-ar putea cere să-și instaleze pe telefoanele lor mobile o aplicație care să le permită autorităților să le urmărească fiecare mișcare.

Industria turismului se află în „ochiul uraganului”, spune Manuel Butler, directorul executiv al Organizației Mondiale a Turismului. „A fost primul sector care a fost afectat de criza de virus și, spre deosebire de alte crize, este probabil să fie ultimul care va reuși să se recupereze.”