Chiar dacă sunt independente energetic datorită exporturilor de petrol, emiratele bogate din zona Golfului Persic investesc miliarde de dolari în energiile alternative, scire International Herald Tribune.
Un litru de benzină costă 15 eurocenţi. Transportul public şi reciclarea sunt apropae absente. Rezidenţii îşi conduc maşinile între apartamentele răcorite cu ajutorul aparatelor cu aer condiţionat şi complexele comerciale, care funcţionează 24 de ore din 24. Totuşi, liderii ţărilor din regiune ştiu că energia şi banii provin doar din zăcămitele exploatate de petrol. Aceştia înţeleg că petrolul este o resursă finită, care poate fi vulnerabilă în competiţia cu noi resurse energetice.
Chiar dacă viitorul preşedinte american Barack Obama vorbeşte despre promovarea activităţilor ecologice ca o soluţie de ieşire din recesiunea economică, statele din Golful Persic, printre care emiratele, Qatat şi Arabia Saudită, au început să investească masiv în energia alternativă.
Aceste ţări au alocat miliarde de euro, provenite din exploatarea petrolului, în tehnologii ecologice, prin stabilirea mai multor fonduri de investiţii. Mai mult, ţările din Golful Persic au investit milioane de euro în proiecte de cercetare desfăşurate la universităţi de renume mondial şi au instituit centre de cercetare ecologice proprii.
Proiecte pe termen lung
"Abu Dhabi este un mare exportator de petrol, însă vrem să devenim un exportatoar de energie, şi pentru a face acest lucru trebuie să excelăm în noile forme ale energiei", a spus Khaled Awad, directorul Masdar, un centru de cercetare futurist, afiliat Institutului Tehnologic din Massachusetts şi care este construit în deşertul din apropierea oraşului Abu Dhabi.
Aceste investiţii pe termen lung în energie alternativă încearcă să reducă dependenţa statelor din Golful Persic de fluctuaţia preţului petrolului şi de recesiunea economică globală. Chiar dacă piaţa imobiliară locală este în scădere, lideri politici, oameni de afaceri şi cercetători din toată lumea vor ajunge în acest regat îndepărtat peste trei zile, când va începe al doile Summit Mondial pentru Energia Viitorului.
În acest an, pe lista invitaţilor se regăsesc personalităţi ca fostul premier britanic, Tony Blair, şi Comisarul Uniunii Europene pe probleme energetice, Andris Piebalgs, dar şi miniştrii perolului şi gazelor din Oman, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite. Abu Dhabi investeşte 15 miliarde de dolari în energie verde
Viziunea unui viitor ecologic în zona Golfului Persic nu provine din reponsabilitatea cetăţenilor pentru protecţia mediului, ci din analizele făcute asupra condiţiilor economice viitoare ale cetăţenilor din zonă. Lumea consumă, în prezent, 80 de milioane de barili de petrol pe zi, şi această cifră va creşte treptat în următoarele decenii dacă tendinţele actuale de consum se vor menţine.
Prinţul regatului Abu Dhabi, cel mai bogat dintre cele şapte emirate care constituie Emiratele Arabe Unite, a anunţat, anul trecut, că va investi 15 miliarde de dolari în energie regenerabilă. Barack Obama a propus aceeaşi sumă, pentru Statele Unite ale Americii, "pentru a cataliza eforturile sectorului privat de construcţie a energiei curate".
În Arabia Saudită, noua Universitate de Ştiinţă şi Tehnologie a Regelui Abdullah a oferit, anul trecut, 25 de milioane de dolari unui cercetător de la Stanford pentru a găsi o soluţie pentru a face costul energiei solare competitiv cu cel al cărbunelui. Aceeaşi universitate a oferit opt milioane de dolari unui cercetător de la Berkley pentru a dezvolta un tip de ciment ecologic.