ÎMPOTRIVA GRIPEI. Cercetătorii au prezentat un nou vaccin adjuvant, care se administrează când se declanşează pandemia.
Un nou vaccin, capabil să ajute oamenii în cazul unei pandemii de gripă, a fost prezentat luni, la cea de-a treia Conferinţă Europeană despre Gripă, care a avut loc în Portugalia. Este vorba despre aşa-numitul vaccin prepandemic (Prepandrix), cu o „formulă“ mai performantă decât altele de pe piaţă, care este capabil să stimuleze sistemul imunitar şi să-l ajute să lupte cu virusul H5N1, care a îmbolnăvit deja aproape 400 de oameni în întreaga lume, dintre care mai bine de 200 au murit.
Specialiştii se tem că atunci când acest virus va suferi mutaţii şi se va putea transmite cu uşurinţă la oameni, ar putea declanşa o pandemie de gripă (epidemie extinsă la nivel mondial). Câteva ţări europene, printre care Norvegia, Elveţia, Danemarca, dar şi SUA au făcut deja stocuri importante de vaccin prepandemic. Specialiştii români spun însă că nu ne permitem să facem stocuri de astfel de vaccinuri.
Se poate prepara rapid, în multe doze
Marile companii farmaceutice caută de mulţi ani o soluţie pentru a face faţă cât mai eficient iminentei pandemii de gripă, mai ales că în ultimii ani s-a constatat că a apărut rezistenţa la medicamentele antivirale (gen Tamiflu).
Pe de altă parte, capacitatea de a produce vaccinuri eficiente asupra virusului care va sta la baza pandemiei este limitată în întreaga lume (doar 400 de milioane de doze pe an), iar un vaccin se face într-o perioadă de şase luni de la declanşarea pandemiei.
Vaccinurile prepandemice, care sunt numite şi adjuvante, sunt capabile să ofere imunitate asupra mutaţ iilor virusului H5N1 dacă sunt folosite înainte sau la instalarea unei pandemii, pentru a reduce din impactul ei. „Marele avantaj este că vaccinul prepandemic se poate prepara foarte repede, în doze foarte multe, se pot face şi şase miliarde dacă există cerere“, a declarat în cadrul conferinţei profesorul Geert G. Leroux-Roels, directorul Centrului de Vaccinologie din cadrul Universităţii Ghent din Belgia.
Studii clinice noi făcute pe Prepandrix au arătat că imunitatea oferită de acesta se menţine şi atunci când a doua doză de vaccin este dată la un interval de şase luni după prima. Vaccinul a fost aprobat de Comisia Europeană, iar unele ţări europene, precum Marea Britanie, Norvegia, Elveţia, Danemarca au început să-şi facă stocuri.
SITUAŢIA ÎN ROMÂNIA „Nu ne permitem să facem stocuri“
Specialiştii români spun că ţara noastră nu-şi permite să facă stocuri de vaccinuri prepandemice. „Virusul H5N1 ar putea deveni cu mare probabilitate virus pandemic, însă pandemia poate fi declanşată şi de un virus complet nou. Vaccinul prepandemic actual este făcut pentru H5N1. Nu ne permitem să facem stocuri aşa cum fac ţările bogate. Sunt unii care spun că trebuie făcute stocuri pentru 25% din populaţie, alţii pentru sută la sută“, spune şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu.