Tarifele la energie termică în Republica Moldova vor fi ajustate. De asemenea, și tarifele la energie electrică vor fi scăzute. Decizia urmează să fie luată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în ședința de vineri, 22 decembrie.
Tarifele la energia termică și la energia electrică, în mai multe orașe și municipii din Republica Moldova, vor fi ajustate. ANRE urmează să anunțe noile tarife în ședința de vineri.
În Chișinău, tariful la energia termică livrată de Termoelectrica ar urma să scadă, de la 1 ianuarie 2024, la 2.774 lei, cu 493 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată, față de tariful actual de 3.267 lei.
ANRE planifică să diminueze cu circa 10% și prețul la energia electrică produsă de Termoelectrica: de la 398 de bani la 358 de bani pentru un kWh. Ieftinirea costului de generare însă, deocamdată, nu va fi resimțita și de consumatorii finali, potrivit agora.md.
Tarife ajustate la energia termică și la energia electrică
Reducerea tarifelor a fost solicitată de Termoelectrica, chiar dacă se confruntă cu probleme financiare. Astfel, în prima jumătate a anului 2023, Termoelectrica a înregistrat pierderi financiare de circa 173 de milioane lei, arată datele Ministerul Finanțelor.
În 2022, Termoelectrica a înregistrat pierderi de circa 232,9 milioane lei. În plus, înregistrează datorii istorice de circa două miliarde lei, inclusiv 1,33 miliarde lei față de Energocom şi de 663 de milioane de lei faţă de Moldovagaz.
La acestea se adaugă datorii de peste 30 milioane euro la împrumuturi interne şi externe. Prin urmare, Termoelectrica a solicitat creditorilor un plan de achitare a acestor datorii istorice pe o perioadă medie de timp.
ANRE planifică se ajusteze prețul la energia electrică produsă și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către CET-Nord din municipiul Bălţi. Deocamdată, aici, ANRE nu a publicat proiectul viitoarelor tarife. Dar, în noiembrie, CET-Nord a solicitat de fapt o majorare a tarifelor la energia termică de la 3.561 lei/Gcal, cât este în prezent, la 5.737 lei. Adică, cu 2.176 de lei, ceea ce semnifică o majorare cu 61%.
Totodată, prețul la energia electrică produsă de CET-Nord, ar urma să crească cu 19 bani. De la 466 de bani, la 485 de bani pentru un kWh. Cererea de majorare este argumentată de conducerea CET-Nord prin costurile de producere şi componenta de corectare. Totodată, ANRE ar urma să revizuiască şi tarifele la energia termică din Anenii Noi, Comrat, Glodeni şi Taraclia.