Tariceanu tine cu dintii de scaunele ministrilor AGA-mani

Ministrii si secretarii de stat ar putea pierde dreptul de a mai lua zeci si sute de mii de euro anual pentru simpla prezenta in Consiliile de Administratie (CA) ale societatilor de stat.

Un proiect de lege care interzice „aga-manii” a fost adoptat deja de Camera Deputatilor. Saptamana viitoare e decisiva: senatorii se hotarasc daca ii mai lasa pe ministri sa-si rotunjeasca considerabil veniturile fara sa faca nimic.

Guvernul Tariceanu respinge modificarea legislativa, 45 dintre actualii sau fostii sai membri fiind principalii beneficiari. „Evenimentul zilei” a relatat mai multe cazuri in care mai multi demnitari sau inalti functionari publici strangeau lunar si 10.000 de euro din astfel de activitati.

In luna octombrie 2006, opt senatori - sapte de la Partidul Democrat si unul de la Partidul National Liberal - au demarat un proiect de modificare a Legii 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice.

Senatorii Marius Marinescu (PD), Radu Tarle (PD), Verginia Serbanescu (PD), Dorel Jurcan (PD), Onaca Dorel (PD), Mihai Lupoi (PNL), Cristache Radulescu (PD) si Jan Vraciu (PD) sustin ca „prezenta demnitarilor in CA-uri si AGA duce, de cele mai multe ori, la un lant de inegalitati”. Initiativa ii apartine lui Marinescu.

Cei opt parlamentari considera ca demnitarii se afla in conflict de interese atunci cand participa la aceste consilii: „Nu este normal ca un ministru, care are in subordine regii autonome, sa aiba si calitatea de membru in consiliile de administratie ale acestor regii. Nu te poti controla pe tine insuti”, au motivat initiatorii necesitatea modificarilor legislative.

Senatorii cred ca sumele sunt insusite abuziv de la societatile de stat, pentru ca, de cele mai multe ori, demnitarii „nu au timpul si pregatirea necesara sa se implice in activitate”. Prin aceasta modificare a legii, cei opt parlamentari cred ca „vor fi diminuate cazurile de incompatibilitate si va fi redusa coruptia”.

Guvernul Tariceanu se opune

„Apreciem ca fiind neoportuna abrogarea prevederii ce face obiectul propunerii legislative”, a precizat guvernul in pozitia oficiala transmisa Senatului. Guvernul Tariceanu invoca rolul strategic al acestor companii de stat si nu considera ca astfel se creeaza o situatie de conflict de interese.

Modificarea legii nu poate fi justificata, in opinia guvernului Tariceanu, de „eventualele comportamente individuale ale anumitor demnitari”, pentru care exista legi. Contrar pozitiei guvernului, Consiliul legislativ a dat OK-ul, iar Camera Deputatilor a adoptat proiectul. Saptamana trecuta, Comisia pentru administratie publica de la Senat s-a pronuntat tot in favoarea proiectului.

Senatorul Marius Marinescu ne-a declarat: „Aceste persoane sunt numite in functie de serviciile pe care le-au facut partidului. Opozitia guvernului arata ca premierul are inca datorii fata de anumite persoane si se perpetueaza aceasta tendinta de a multumi clientela politica”.

Mihai Lupoi spune ca „aceste participari in CA-uri sunt niste sinecuri”. „E conflict de interese! Ce facem, ne intoarcem la economia de stat?”, ne-a declarat Lupoi.

10.000 de euro pe luna

EVZ a descoperit in vara anului trecut un functionar public, Robert Neagoe, fost director al Oficiului Privatizarii (OPSPI), care a incasat si 10.000 euro pe luna de la Hidroelectrica, Electrica si alte companii de stat.

Potrivit unei analize efectuate de Institutul de Politici Publice, in perioada 2004-2006, guvernul Tariceanu a aprobat participarea unui numar de 45 ministri si secretari de stat la astfel de activitati. Fostul ministru Codrut Seres a incasat aproape 30.000 de euro de la Distrigaz Nord si Electrica SA.

Alti demnitari pe lista beneficiilor au fost Zsolt Nagy, ministrul comunicatiilor, Sebastian Vladescu, ex-ministrul finantelor publice, Gheorghe Barbu, ex-ministrul muncii.