Premierul vrea să ceară un nou vot al conducerii PNL asupra candidaturii acesteia pentru Ministerul Justiţiei.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu intenţionează să solicite un nou vot al conducerii PNL în privinţa candidaturii Noricăi Nicolai la Ministerul Justiţiei. Subiectul a fost discutat, ieri, de Tăriceanu şi Nicolai în cadrul unei întâlniri pe care cei doi au avut-o la Palatul Victoria, au afirmat surse liberale. Norica Nicolai are mari şanse să fie în continuare susţinută de PNL pentru că este puternic sprijinită de vicepre- şedinţii partidului.
Următorul pas va fi sesizarea Curţii Constituţionale. În cadrul întâlnirii de ieri, Tăriceanu i-a explicat Noricăi Nicolai că vrea să o vadă la Ministerul Justiţiei, dar că a fost dezamăgit că i-a ascuns vulnerabilităţ ile din trecutul său. Premierul a avut două discuţii cu ea pe această temă, una înainte de votul iniţial din Biroul Politic al PNL şi una vinerea trecută, în condiţiile în care în presă apăruseră informaţii pe „surse“ potrivit cărora Norica Nicolai s-ar confrunta şi cu alte acuzaţii.
Ea şi-a pledat şi ieri cauza, invocând faptul că nu ar fi încălcat legea. În cercurile liberale se acredita ideea că Nicolai va primi în continuare sprijinul partidului datorită susţinerii pe care o are la nivelul vicepreşedinţilor. În aceste condiţii, mişcarea lui Tăriceanu nu ar viza neapărat blocarea Noricăi Nicolai, ci dorinţa de a demonstra că merge înainte având sus-ţinerea partidului.
În plus, el va împărţi responsabilitatea cu vicepreşedinţii partidului, în special cu Crin Antonescu şi Ludovic Orban. După acuzaţiile lansate de Băsescu, Tăriceanu nu a reuşit să se confrunte cu susţinătorii Noricăi Nicolai. Ieri ar fi fost o ocazie, atunci când premierul i-a invitat pe miniştrii partidului la un pahar de şampanie la Palatul Victoria, cu ocazia zilei sale de naştere. Însă Ludovic Orban nu a venit, fiind prins cu „treburi“ la Ministerul Transporturilor, iar Crin Antonescu nu a fost invitat, nefiind membru al guvernului. Curtea Constituţională va arbitra conflictul Următorul pas al lui Tăriceanu va fi contestarea refuzului preşedintelui Băsescu de a o numi pe Nicolai la Curtea Constituţională. Liberalii se aşteaptă să aibă câştig de cauză pe baza deciziei Curţii în cazul Cioroianu, când judecătorii au stabilit că preşedintele nu are drept de veto faţă de un ministru propus de premier. Decizia finală în acest sens şi redactarea efectivă a contestaţiei ar urma să se producă în zilele următoare. Olteanu a propus atacarea în contencios-administrativ O altă variantă era atacarea în contencios-administrativ la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel încât preşedintele să fie obligat prin hotărâre judecătorească să emită decretul de numire. Propunerea a fost avansată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, dar nu a fost încă discutată de conducerea PNL.
Varianta propusă de şeful statului - ca Norica Nicolai să obţină votul parlamentului - nu are acoperire constituţională. Potrivit Legii fundamentale, parlamentul se pronunţă doar în cazul în care este vorba de reorganizarea guvernului sau de schimbarea componenţei politice. „RECICLAT“ Chiuariu va fi consilierul juridic al lui Tăriceanu Fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, are şanse să fie numit consilier al premierului pe probleme juridice, susţin surse din PNL. Tudor Chiuariu a demisionat din fruntea Ministerului Justiţiei pe 9 decembrie 2007, după ce preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat public plecarea din fruntea ministerului, fiind în atenţia DNA în scandalul „Poşta“.
În acel moment, el a fost numit secretar general adjunct al partidului. La vremea respectivă, au circulat informaţii neoficiale despre rămânerea sa în structurile guvernamentale, fie ca şef al Departamentului Antifraudă, funcţie pe care deţinut-o înainte de a obţine portofoliul Justiţiei, fie în altă funcţie pregătită de Tăriceanu.