Guvernul ameninţă că, în cazul eliminării taxei, nu va mai derula programul „Rabla“.
Românii nu au nicio şansă să scape de taxa pentru prima înmatriculare pentru că guvernul refuză orice variantă de reducere sau eliminare a acesteia. Potrivit premierului Călin Popescu-Tăriceanu, o eventuală modificare a taxei second-hand ar putea fi doar la nivel tehnic.
„Nu se pune problema reducerii sau a eliminării taxei. Probabil că vor fi modificate anumite aspecte de ordin pur tehnic, referitoare la valoarea în vamă a vehiculelor la care nu se poate aplica o taxă mai mare decât valoarea lor reziduală“, a spus Tăriceanu. România nu va face „pe placul“ Europei Occidentale, care încearcă să scape „de toate vechiturile“ şi ar fi un nonsens să se permită importul autovehiculelor uzate după ce maşinile vechi din ţară au fost scoase din circulaţie printr-o primă de casare, a adăugat şeful executivului.
În plus, autorităţile de la Bucureş ti au început un adevărat şantaj din care au de pierdut în primul rând românii. Ministrul mediului, Attila Korodi, ameninţă că guvernul va renunţa, în 2008, la derularea programului de reînnoire a parcului auto, „Rabla“, în cazul în care Comisia Europeană (CE) va impune eliminarea taxei second-hand.
Decizia CE de a trece la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare nu i-a convins pe oficialii de la Bucureşti să renunţe la actuala formă. În perioada următoare, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, va negocia în continuare cu oficialii CE, iar în maximum două luni, executivul de la Bucureş ti va fi nevoit să trimită un răspuns oficial către Bruxelles. După acest termen, Comisia Europeană ar putea decide chiar eliminarea taxei.
Ministerul Finanţelor a pregătit deja un proiect de reducere a actualului nivel al taxei, însă acesta nu a ajuns încă pe masa oficialilor de la Bruxelles. În urmă cu câteva zile, comisarul european al Taxării şi Uniunii Vamale, Laszlo Kovacs, a declarat pentru radio RFI că banii încasaţi deja din taxa auto ar trebui daţi înapoi, chiar dacă guvernul de la Bucureşti îşi va modifica legislaţia astfel încât aceasta să fie armonizată cu cea europeană.