Tăriceanu, noi precizări: Scrisoarea pe care am adresat-o Preşedintelui României nu este un atac la adresa Justiţiei, ci este un semnal privind necesitatea de a îndrepta unele excese

Tăriceanu, noi precizări: Scrisoarea pe care am adresat-o Preşedintelui României nu este un atac la adresa Justiţiei, ci este un semnal privind necesitatea de a îndrepta unele excese

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut azi precizări suplimentare referitoare la scrisoarea deschisă pe care a trimis-o ieri Preşedintelui Klaus Iohannis, "pentru a răspunde unor teze şi atacuri vehiculate în spaţiul public".

"În primul rând, cazul Marianei Rarinca este unul tragic, dar din păcate nu este unul izolat. România este statul din Uniunea Europeană cu cele mai multe procese pierdute la CEDO şi pe locul trei între statele europene, după Rusia şi Turcia – conform ultimelor două rapoarte anuale ale CEDO, din 2013 şi 2014. În peste 90% dintre procesele intentate statului român asupra cărora CEDO a dat o decizie în 2013 şi 2014 (ultimele două rapoarte ale Curţii Europene a Drepturilor Omului), s-a găsit cel puţin o violare a drepturilor omului. Deci, cazul Marianei Rarinca, atât de vizibil în ultimele zile, atrage atenţia asupra unor probleme ce tind să se  generalizeze, nu izolate, privind nerespectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în România. Atunci când acestea sunt încălcate, este normal să am o reacţie şi, mai ales, să solicit, alături de colegi liberali, eliminarea abuzurilor. Am văzut un argument fals susţinut public, pe care vreau să îl resping. Argumentul că tot un tribunal ar fi îndreptat nedreptatea, prin decizia favorabilă Marianei Rarinca, nu poate fi unul acceptabil într-un stat de drept. Un cetăţean a petrecut 6 luni în arest; deci a făcut închisoare, fiind nevinovat. Încălcarea unui drept fundamental al cetăţeanului nu poate fi trecută cu vederea, doar pentru că a fost ulterior eliberat. Într-un stat de drept, persoanele care s-au făcut vinovate de un astfel de abuz de drept trebuie să fie trase la răspundere. În caz contrar, astfel de încălcări vor deveni o practică curentă, dacă nu deja au devenit", a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului a subliniat că nu a blamat justiția.

"În al doilea rând, eu şi colegii mei nu am blamat Justiţia din România. Consider că în România, majoritatea judecătorilor şi procurorilor îşi fac datoria cu onestitate şi fac cinste profesiei lor. Mai mult, consider că acţiunile anticorupţie din Justiţie sunt un pas necesar şi reprezintă un câştig pentru România. Este un pericol real pentru România să se încerce ascunderea abuzurilor şi exceselor în spatele argumentului luptei anticorupţie. Cazul Marianei Rarinca, la fel ca multe alte cazuri de excese, nu au nimic de a face cu lupta anticorupţie. Din contră, ilustrează unde se poate ajunge atunci când puterea corupe. Scrisoarea pe care am adresat-o Preşedintelui României nu este un atac la adresa Justiţiei, ci este un semnal privind necesitatea de a îndrepta unele excese, tocmai pentru ca Justiţia din România să funcţioneze mai bine", a spus Tăriceanu, potrivit unui comunicat remis presei. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful Senatului a lansat și un atac la adresa PNL, despre care a spus că a devenit echipa politică a unor procurori.

"În al treilea rând,  reacţia lui Cătălin Predoiu şi a PNL îmi arată că oamenii lui Băsescu au ucis orice urmă de liberalism din acest partid. În loc să apere drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, noul PNL susţine şi îi apără pe cei care le încalcă.  PNL se înscrise astfel în tradiţia totalitară a lui Stalin pentru care „nu poţi să faci omletă, fără să spargi ouă”. Pentru PNL încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor este scuzabilă, atât timp cât scopul final este atins. Astăzi, scopul este accederea la Putere. PNL a devenit astăzi echipa politică a unor procurori, pentru că vrea să ajungă cât mai curând la Putere", a mai spus șeful Senatului.

"Astăzi, în România, există mai mult decât oricând nevoia unor voci care să penalizeze excesele şi abuzurile care duc la încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Este nevoie de cât mai mulţi oameni care au convingeri liberale, din spaţiul societăţii civile, care să atragă atenţia asupra acestor excese, înainte ca acestea să devină o regulă. Îmi exprim, de asemenea, speranţa că preşedintele Iohannis, reprezentantul ales al tuturor românilor, va susţine şi el acest punct de vedere", și-a încheiat Tăriceanu scrisoarea.