Tăriceanu încearcă să-l demită pe Orban

După ce i-a cerut de două ori să renunţe la minister, premierul ar vrea să-l schimbe chiar el pe Ludovic Orban. Radicalii din PNL se opun.

Premierul Călin Popescu- Tăriceanu vrea să-l demită din funcţia de ministru al transporturilor pe Ludovic Orban. Dacă, joi seara, şeful guvernului i-a cerut, a doua oară, să părăsească funcţia, ieri, Tăriceanu lua în calcul varianta demiterii. Decizia este însă blocată de opoziţia radicalilor din PNL. Tăriceanu i-a solicitat demisia lui Orban într-o nouă întâlnire pe care au avut-o joi seara, la Palatul Victoria, au afirmat surse liberale. Orban ar fi refuzat, precizând că va demonstra că este nevinovat. „Aşa mi-ai spus şi prima dată (în discuţiile de marţi seară pe tema demisiei - n.r.) şi uite ce s-a întâmplat“, ar fi replicat Tăriceanu, cu referire la amplificarea scandalului mediatic. Orban a repetat că nu are de gând să demisioneze şi i-a solicitat lui Tăriceanu să îşi asume răspunderea schimbării din funcţie. Ministrul transporturilor a avertizat că nu-şi va părăsi funcţia pe durata anchetei şi va demisiona doar dacă va fi găsit vinovat de către Parchet. Orban a confirmat dialogul joi seară, într-o emisiune la Antena 3. „Am avut o discuţie pe tema aceasta, în care s-a evocat şi posibilitatea demisiei şi în care am spus că nu văd să existe vreun motiv ca să-mi dau demisia“, a afirmat Orban.

De ce insistă Tăriceanu Insistenţa lui Tăriceanu ca Orban să-şi dea demisia se explică prin faptul că premierul s-a consultat cu mai mulţi vicepreşedinţi ai partidului, care se opun schimbării ministrului transporturilor până la lămurirea scandalului. Apărătorul cel mai consecvent al lui Orban a fost Crin Antonescu, dar poziţii similare au şi Norica Nicolai sau Puiu Haşotti. Această poziţie a reieşit şi din consultările de joi seara, iar în cursul zilei de ieri, Antonescu i-a telefonat premierului cerându-i să mai aştepte. În aceste condiţii, pentru Tăriceanu demisia lui Orban ar fi o uşurare. Radicalii din partid s-au ferit însă să facă declaraţii oficiale pe subiectul Orban. Pe de altă parte, după discuţia de joi seară, atât consilierii săi de imagine, cât şi apropiaţii din partid l-au sfătuit să îl dea afară pe Orban. Potrivit unor surse din partid, Tăriceanu era înclinat către varianta demiterii. Premierul ezită Ieri după-amiază, Tăriceanu a lăsat impresia că ar mai aştepta. „Nu trebuie să mutăm judecata din sala de tribunal în piaţa publică. Trebuie să vedem care este rezultatul anchetei făcute de procurori şi apoi voi putea decide“, a spus Tăriceanu. PROCEDURĂ Orban poate fi cercetat penal dacă Simona Todean recunoaşte accidentul

Potrivit legii, ministrul transporturilor poate fi cercetat penal doar dacă Simona Todean revine asupra mărturiei iniţiale şi declară că a fost lovită de maşina acestuia. Potrivit Codului Penal, chiar şi în cazul în care rănile provocate în urma accidentului ar necesita, pentru vindecare, între 10 şi 60 de zile de îngrijiri medicale, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a victimei. Împăcarea părţilor înlătură însă răspunderea penală. În cazul în care Simona recunoaşte că a fost lovită de autoturismul lui Orban, dar nu depune plângere împotriva acestuia, ministrul poate fi acuzat de fugă de la locul accidentului, ştergerea probelor, fals în declaraţii şi instigare la fals în declaraţii. VICTIME COLATERALE ÎN ACCIDENTUL DIN COTROCENI Meciul Turcescu-CTP scoate Realitatea din CRP Realitatea Media a decis să se retragă din Clubul Român de Presă (CRP), ca urmare a unei intervenţii în direct a lui Cristian Tudor Popescu, la „Ediţia specială a Realităţii“. Joi seara, Robert Turcescu a difuzat înregistrarea convorbirii telefonice cu Ludovic Orban pe tema accidentului din Cotroceni. „Înregistrarea nu conţine elemente care ar putea să ducă la sesizări deontologice, deoarece este vorba de discuţia între doi amici“, a spus Cristian Tudor Popescu în intervenţia telefonică. Retragerea de a doua zi Două motive au fost invocate de Realitatea Media pentru ieşirea din CRP. În primul rând, „lipsa de consecvenţă a acţiunilor CRP în ultimii doi ani“. În al doilea rând, Realitatea consideră că „atitudinea preşedintelui CRP, Cristian Tudor Popescu, faţă de un coleg de breaslă, Robert Turcescu, manifestată în Ediţia specială» difuzată de Realitatea TV în ziua de 20 decembrie, este în flagrantă contradicţie cu funcţia sa de lider al jurnaliştilor din România“.

Robert Turcescu a făcut publică, joi, convorbirea telefonică pe care a avut-o cu ministrul Ludovic Orban. Invitat prin telefon, C.T. Popescu a calificat discuţia drept „amicală“ şi fără relevanţă. „Între doi amici se poate spune şi «bă, nesimţitule», se poate spune şi «bă, nenorocitule». E un alt regim semantic. Între doi amici poţi să înjuri pe cineva fără ca asta să însemne neapărat o insultă“, a comentat CTP. „Prin urmare, eu nu aş fi adus în discuţie acest telefon al domnului Ludovic Orban“, a continuat el. CTP i-a propus lui Robert Turcescu să facă o solicitare către Clubul Român de Presă, în cazul în care se simte lezat. Emisiunea a continuat şi cu un dialog aprins între CTP şi Mihai Tatulici. Schimb de replici „Nu am auzit niciun fel de referire a lui Mihai Tatulici cu privire la consistenţa sau inconsistenţa activităţilor CRP“, spune C.T. Popescu despre motivaţia Realitatea Media, „Este prima dată când aud acest lucru. Dacă Mihai Tatulici, membru fondator, credea că nu sunt consistente, de ce nu a spus nimic timp de doi ani? De ce a deschis gura taman acum? Mihai Tatulici a fost la toate şedinţele CRP şi nu l-am auzit spunând nimic de acest fel“, continuă el. „Eu, ca preşedinte al CRP, nu pot da verdicte, doar Consiliul de Onoare o poate face. În mod normal, Realitatea Media putea face o sesizare. Dacă decizia îi nemulţumea, atunci se puteau retrage. Altfel, retragerea lor este un semn de desconsiderare, de lipsă de respect la adresa unei organizaţii din care au făcut parte ani de zile“, a declarat Popescu pentru EVZ. La rândul său, Robert Turcescu îl acuză pe Cristian Tudor Popescu că a încercat să acopere cazul „Orban“: „M-au sunat oameni de la «Gândul», care mi-au spus că au avut informaţiile despre accident şi, la comanda şefilor, nu le-au publicat. Am înţeles că li s-a spus să nu pornească această investigaţie. După reacţia de aseară, înţeleg că lucrurile ar putea fi adevărate“. „Domnul Cristian Tudor Popescu a preferat să vadă aspectele marginale ale discuţiei cu Ludovic Orban, în loc să vadă presiunea asupra unui jurnalist“, consideră Turcescu. Preşedintele CRP a răspuns afirmaţ iei lui Turcescu legate de „Gândul“: „Este o minciună ordinară, nu am cum să o comentez“. ( Petrişor Obae )

TELEFONUL CU BUCLUC „Nu ţi-e ruşine un pic, măi nesimţitule?“ Orban: Spune-mi cu ce... pot să te ajut! Turcescu: Ludovic, stai puţin, de ce spui lucrul acesta? Orban: Pentru că eşti un om care nu ai respectat niciun fel de regulă în materie de deontologie profesională. Turcescu: La ce te referi? Orban: La tot. Ce ai spus despre mine... Eşti redactor-şef la „Cotidianul“, nu? Turcescu: Da. Orban: Că am băut. Turcescu: Nu, n-am spus că ai băut. Orban: Au scris măăăă... aşa au scris ziariştii tăi, pe care i-ai trimis pe teren! Da? Că am fugit de la locul faptei... S-a demonstrat lucrul acesta? Turcescu: Ludovic, nu am făcut decât... Orban: Unde am fost, mă? Ai avut o... filmare în care m-ai văzut. Eram un caraghios penibil, care stăteam în ninsoare, în care răspundeam la provocările tale. Turcescu: Ludovic, m-am întrebat doar de ce nu ai rămas acolo aşteptând poliţia. Asta a fost toată povestea. Orban: Nu ţi-e ruşine un pic, măi nesimţitule? N-ai, aşa, un dram de ruşine. Nu pot să-i spun altfel. Ai făcut un rahat din toată povestea asta, în condiţiile în care s-a demonstrat clar că am fost acolo, ca un copil... normal. Spune-mi ce ai împotriva mea? Turcescu: Nu am absolut nimic împotriva ta. Orban: Zii, mă, ce ai împotriva mea, că tu ai fost până acum ca un procuror care ai lansat acuzaţii împotriva mea. Spune-mi o singură acuzaţie! EXPLICAŢII PUERILE „Anumite lucruri nu pot fi spuse...“. Aşa a justificat ministrul transporturilor modul în care a cunoscut familia Simonei Todean, victima accidentului Cu toate că a ameninţat că nu va mai da nicio declaraţie în legătură cu controversatul accident, ministrul Ludovic Orban şi-a făcut apariţia, joi seara, în emisiunea „Sinteza zilei“, de la postul Antena 3 pentru a vorbi tocmai despre asta. Explicaţiile ministrului liberal au oscilat între povestiri cu un uşor iz penibil şi contradicţii în serie, atât faţă de declaraţiile celorlalţi audiaţi în dosar, cât şi faţă de propriile sale afirmaţii. Astfel, Orban declară că, imediat după ce a produs accidentul, a văzut-o pe Simona Todan, cea care este considerată victima accidentului, plângând pe trotuarul de vizavi şi ar fi mers să o întrebe dacă e bine.

A început prin a răspunde „Categoric nu“ la întrebarea privind posibilitatea de a o fi atins cu maşina şi a sfârşit prin a spune că, „la condiţiile respective de vizibilitate, era greu să-ţi dai seama dacă e sau nu e cineva pe trecerea de pietoni“. În fine, a recunoscut că a discutat cu familia victimei deşi, în aceeaşi zi, tatăl fetei declara, la ieşirea din Parchetul General unde fusese audiat, că-l cunoaşte „pe domn’ ministru doar de la televizor“. Mai mult, acesta afirma că fiica sa a căzut pe gheaţă cu 5-10 minute înainte de accident. Şi asta, în condiţiile în care cu puţin timp înainte sus- ţinea că în momentul accidentului el se afla la cârciumă.

Aflase despre fată de la „un cetăţean“ „Categoric, nu am atins-o.“ Aşa şi-a început Ludovic Orban seria explicaţiilor oferite în direct. Acesta a afirmat că fata se afla totuşi în zonă la momentul accidentului, pe trotuarul de vizavi faţă de locul incidentului, unde plângea. Luată sistematic, declaraţia prim-ministrului îi trasează acestuia următorul „itinerar“, imediat după producerea accidentului. 1. Ludovic Orban ia legătura cu şoferul Matizului lovit, iar cei doi stabilesc de comun acord să dea telefon la poliţie. Apelul este efectuat de şoferul Matizului. Ulterior, Orban avea să revină asupra acestei declaraţii, eliminându- l parţial pe autorul telefonului: „S-a dat telefon la 112 la solicitarea mea. Eu am cerut să se sune la poliţie“. 2. Ludovic Orban merge către fata aflată pe celălalt trotuar şi constată că aceasta nu este lovită din cauza accidentului provocat de el. Timpul scurs între accident şi acest moment, potrivit ministrului: „10, 12 minute, 14 minute“. Din declaraţia lui Orban reiese că aflase despre existenţa fetei de la „un cetăţean“, iar imboldul să verifice starea acesteia ar fi venit pe fondul unei „stări de şoc, de emoţii“. „Am întrebat-o dacă a fost lovită de mine şi ea mi-a spus că nu“, afirmă ministrul, după care spune categoric că nu poate fi vorba despre un accident. Aproape imediat, revine şi declară că, la condiţiile de vizibilitate de la acel moment, era greu să-ţi dai seama dacă e sau nu e cineva pe trecerea de pietoni. După care revine, din nou, la prima variantă şi încheie: „Deci, pur şi simplu, a fost un derapaj. Asta a fost, de fapt, ceea ce s-a întâmplat acolo“.

Orban se contrazice cu tatăl fetei 3. Deşi afirmă că fata nu a avut nicio legătură cu accidentul său, Ludovic Orban vorbeşte cu mama fetei, „care a zis că oricum se rezolvă totul, nu e niciun fel de problemă“.

În aceeaşi zi, la ieşirea de la declaraţiile date în faţa procurorilor, tatăl fetei afirma, de mai multe ori, că familia sa nu a avut nicio legătură cu Ludovic Orban şi că-l cunoaşte pe „domn’ ministru doar de la televizor“. În fine, ministrul a încheiat seria explicaţ iilor declarând că nu are niciun fel de aranjament cu familia, dar că, totuşi, sub acest aspect, „sunt anumite lucruri care nu pot fi spuse...“.( Mihai Mincan )