Tăriceanu, în rolul omului din popor

O şcoală proaspăt renovată cu fonduri guvernamentale, numeroşi ofiţeri SPP, poliţişti comunitari, care de reportaj - acesta a fost, la Ciofliceni, judeţul Ilfov, decorul pregătit pentru votul premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

SPP-iştii ies dintr-o maşină cu geamuri fumurii şi verifică la sânge şcoala. Dispozitivul de securitate se încurcă de un câine. „Afară! Ia uite ce urme ai făcut pe aici!“, strigă la patruped un SPP-ist. În cele din urmă, Bobiţă e evacutat.

Om din popor, Tăriceanu - alături de strategul Dan Andronic şi de doi SPP-işti - merge pe jos 200 de metri, de acasă până la şcoală. La secţie, primeşte buletinele de vot la o masă separată de restul lumii, pe motiv că se află pe listele suplimentare (potrivit legii, politicienii pot vota în colegiul în care candidează - n.r.). Şeful secţiei de votare ţine să-i mulţumească premierului pentru că i-a soluţionat „petiţia pentru firmă“.

Votează, apoi îi îndeamnă pe români să meargă la urne, pentru ca România să devină „a şaptea putere economică a Europei“. Odată ştampila pusă, Tăriceanu reface traseul în sens invers, tot pe jos, şi îi invită pe jurnalişti în vila sa. În curtea casei - le arată plantele şi piticii de grădină.

În living - le prepară cafeaua şi pune muzică ambientală. Evită să răspundă la întrebările legate de negocieri. „Poate au început deja!“, încearcă o glumă premierul.

Vot supravegheat de pe telefon

În ciuda declaraţiilor lui Tăriceanu despre România europeană, realitatea din propriul colegiu îl contrazice. La doi paşi, în comuna Gruiu, Secţia de votare 15-8, o femeie nu poate vota pentru că, de la ultimele alegeri, s-a măritat şi nu apare pe liste cu noul nume. În aceeaşi secţie, atât alianţa PSD+PC, cât şi PNG au câte doi membri în secţia de votare. „Aşa am primit de la BEJ!“, a fost argumentul suprem.

Şi la Moara Vlăsiei au fost probleme. La Secţia 168, din 240 de alegători, 60 au votat pe liste suplimentare. Motivul: unii aveau casele în apropierea secţiei de votare, dar erau arondaţi unor secţii aflate la kilometri depărtare. Preşedinţii comisiilor au ţinut legătura prin telefon pentru a anunţa numele celor care au votat deja.