Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis miercuri, ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
update: Marţi, 12 ianuarie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis preşedintelui Iohannis cererea pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu.
„În cursul zilei de azi, 12 ianuarie 2020, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui României referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană care la data faptelor avea funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, anunțase Parchetul General.
Ce acuzaţii are DNA pentru Tăriceanu
Fostul prim-ministru al României și totodată președinte al Senatului este acuzat acuzat de luare de mită.
Acuzaţiile au legătură cu perioada în care ocupa funcţia de prim-ministru. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2007-2008, o companie austriacă i-ar fi plătit lui Tăriceanu 800.000 dolari pentru consultanță.
„Acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei”, se arată în rechizitoriul DNA.
Suma reprezenta un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie. Conform DNA, banii ar fi fost trasferați în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
DNA ştie ce voia să facă Tăriceanu cu banii
De asemenea, procurorii DNA au mai dezvăluit că suma era destinată acoperirii unor cheltuieli din campania electorală. Dosarul a fost constituit în 2018, în urma reunirii a trei dosare penale.
Unul dintre acestea a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece. Aşa cum se ştie, DNA îl anchetează pe Tăriceanu încă din 2018.
Tăriceanu nu a putut fi anchetat deoarece Senatul nu și-a dat acordul pentru încuviinţarea cererii de urmărire penală. DNA a formulat cererea la 7 noiembrie 2018, iar Senatul a respins-o la 3 iunie 2019.
Ce s-a întâmplat după 3 iunie 2019
După momentul din Senat, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la alte fapte şi persoane. Printre acestea, şi un om de afaceri.
Probele suplimentare au adus elemente de noutate în acest dosar, conform DNA. Urmarea a fost că vechile cercetări au fost reluate și s-a cerut încuviințarea urmăririi penale pentru Tăriceanu.
Tăriceanu a respins acuzaţiile DNA
„Am o experienţă de 30 de ani, care mă face să cred că nimic nu este întâmplător. La mine nu a ajuns niciun ban şi nu avea de ce să ajungă.
Dosarul Microsoft este legat de licenţele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una era vizată de procurorul general de atunci, doamna Kovesi, nu au făcut decât să inventarieze licenţele Microsoft.
Şi nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu. Deci, nu aveau cum să ajungă bani la mine. Din ce?
Legătura se face cu consultanţii pe care PNL i-a avut o perioadă, care au avut un contract care a fost onorat în integralitate. Şi alte obligaţii nu au existat.
Consultanţii au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului. Nici eu, nici PNL nu am primit aceste sume.
Această sumă de 800.000 de dolari este în capul DNA că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. În dosar, eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume şi nici PNL, ca să fie clar”, a afirmat Tăriceanu luni.
ştirea iniţială: Klaus Iohannis a transmis miercuri cererea de urmărire penală a fostului prim-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.
Ştire în curs de actualizare. Vă rugăm să reveniţi cu refresh pentru ultimele informaţii legate de acest subiect.
sursa: Agerpres