Tăriceanu, despre cazul Dan Șova: Nu cumva se dorea ca prin arestare să se facă o presiune psihologică asupra lui şi să se obţină o mărturisire?

Tăriceanu, despre cazul Dan Șova: Nu cumva se dorea ca prin arestare să se facă o presiune psihologică asupra lui şi să se obţină o mărturisire?

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat ieri seară, la Antena 3, că oamenii trebuie să fie anchetaţi în libertate şi numai în cazuri speciale, bine argumentate, se poate solicita şi obţine din partea judecătorului arestarea preventivă, pentru că altfel se merge către ''o zonă gravă de abuz şi de exces de putere, care nu este specifică unei ţări democratice".

"Cred că este peste o lună de zile de când am avut această solicitare la Senat, pentru încuviinţarea arestării unui senator (n.r. - Dan Şova). Eu cred că dacă DNA-ul avea probele necesare la dosar (...) putea foarte bine să trimită acest dosar în instanţă şi senatorul să fie judecat, pentru că el nu se bucură de imunitate pentru faptele comise în afara mandatului său, ceea ce este cazul în speţă. (...) Nu cumva se dorea ca prin arestare să se facă o presiune psihologică asupra lui şi să se obţină o mărturisire? Nu cumva cu această modalitate prin care întâi oamenii sunt arestaţi, după aceea anchetaţi, care este proprie anilor 50, se urmăreşte acelaşi lucru, să se obţină mărturii sub presiune psihologică', a declarat Tăriceanu, ieri seară, la Antena 3, citat de Agerpres.

El a spus că, în opinia sa, "măsura arestării trebuie să fie mai degrabă una excepţională şi nu regulă" şi a precizat că nu pledează pentru cazul unei persoane sau a alteia.

"Eu nu pledez pentru cazul unei persoane sau a alteia, pentru domnul Şova sau altul. Din păcate, nu este un caz singular al domnului Şova, el este un exemplu de care ne-am lovit cu toţii şi din care s-a creat o mare problemă politică. Dar nu este singurul caz. Sunt, din păcate, numeroase persoane din mediul politic sau din afara mediului politic, care sunt în situaţii mai mult sau mai puţin asemănătoare, unele chiar mai grave. Nu mă preocupă situaţia unei persoane anume, mă preocupă modul în care sunt aplicate nişte principii şi modul în care vedem că aceste excese din ce în ce mai mult iau amploare. Şi putem să spunem da, e necesară lupta anticorupţie, dar lupta anticorupţie nu poate să însemne că tolerăm aceste abuzuri şi aceste excese, vreau să fiu bine înţeles", a explicat Tăriceanu, citat de Agerpres.

În context, el a mai spus că este preocupat de faptul că sunt instituţii fundamentale ale statului "profund slăbite", iar în ultima perioadă "este un asalt concentrat din mai multe direcţii asupra Parlamentului".

"Aici, Băsescu are rolul său malefic pentru că, din păcate, el şi-a plantat oameni în diferite instituţii ale statului, din direcţia cărora aceste atacuri se realizează asupra Parlamentului şi cred că ar fi fost momentul să discutăm foarte serios şi cu responsabilitate, majoritatea împreună cu opoziţia, aceste lucruri pentru că ele s-ar putea, astăzi, în această luptă politică, să dea impresia că afectează mai mult majoritatea. Mâine rolurile se pot schimba şi cei care astăzi încearcă să profite şi să încerce să ajungă la putere, bucurându-se de acţiunea procurorilor, s-ar putea să regrete", a conchis Tăriceanu.