Târguri de Crăciun organizate după model vienez

Oraşele din Transilvania şi Banat au intrat deja în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă.

Câteva oraşe din România, în special cele din Transilvania şi Banat, au preluat modelul faimoaselor Târguri de Crăciun organizate în marile capitale europene, care atrag anual milioane de turişti.

Pornind de la exemplul vienez, administraţiile locale au ales să transforme pieţele din centrul oraşelor în adevărate locuri de poveste ce prevestesc atmosfera magică a Sărbătorilor de Iarnă.

Astfel, Târgul de Crăciun de la Sibiu şi-a deschis deja porţile de sâmbătă seara, iar la Timişoara şi Cluj-Napoca vor fi inaugurate târguri similare în cursul acestei săptămâni.

Copiii, atraşi de dulciuri şi de jucării Câteva mii de sibieni s-au înghesuit, sâmbătă seara, la deschiderea Târgului de Crăciun. În jurul bradului de 25 de metri, din Piaţa Mare, au răsărit 65 de căsuţe de lemn cu fel de fel de bunătăţi.

"Tati, tati, vreau şi alune caramelizate... vreau şi alune caramelizate. Îmi iei, apoi, şi castane, te rog? Turta asta dulce nu îmi mai trebuie", a fost discursul clasic al copiilor aduşi de părinţi în Piaţa Mare a Sibiului. Negocierile între cei mari şi cei mici, însă, au devenit mai aprige atunci când a venit vorba despre căsuţele ticsite cu jucării de tot felul. "Lasă, că îţi aduce Moşul", a fost ultima salvare pentru părinţii asaltaţi cu rugăminţi.

Concerte de Sărbători Târgul de Crăciun de la Sibiu a ajuns la a patra ediţie în acest an, modelul care a stat la baza acestuia fiind târgul similar din Viena. Scena de lemn din mijlocul Pieţei Mari a fost inaugurată, sâmbătă seara, cu un concert de colinde susţinut de Corul Catedralei Mitropolitane.

Până pe 2 ianuarie, când se va încheia Târgul de Crăciun, la fiecare sfârşit de săptămână sunt programate fel de fel de concerte şi spectacole.

Astfel, weekendul acesta, sibienii sunt aşteptaţi la spectacole de stradă susţinute în cadrul Magic Show Fest, de actorii Teatrului Gong, şi la Festivalul de Datini şi Obiceiuri al Complexului Naţional Muzeal Astra. În plus, de Moş Nicolae, Corul Liceului de Artă din Sibiu va susţine un concert de colinde.

În perioada 10-12 decembrie, Teatrul Naţional "Radu Stanca" va organiza spectacolul "Colinde cu năbădăi", iar în weekendul 17-19 decembrie vor avea loc concerte de colinde şi spectacole de teatru susţinute de elevii Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu", din Sibiu.

În Ajunul Crăciunului, micuţii îl vor putea întâmpina cum se cuvine pe Moş Crăciun.

Patinoar şi carusel

Oferta culinară a Târgului de Crăciun este extrem de largă. De la gulaş la specialităţi argentiniene şi cârnaţi săseşti stinşi cu vin fiert cu scorţişoară, de la tradiţionalele castane prăjite şi turtă dulce la tot felul de specialităţi glazurate în mod apetisant. Comercianţii veniţi din 20 de judeţe la Sibiu aduc, însă, mult mai multe produse.

"Ornamentele acestea sunt cumpărate de la Viena. Taman de acolo", îşi laudă oferta un bărbat cu barbă falsă şi căciuliţă de Moş Crăciun. Organizatorii Târgului spun că au triat oferta din acest an: pentru cele 65 de căsuţe au fost depuse peste 120 de cereri.

Copiii aduşi la târgul de anul acesta vor cere, însă, bani şi pentru alte lucruri. În Piaţa Mare au fost instalate diferite jocuri mecanice, clasicele carusele cu căluţi viu coloraţi, iar pe una din laturile Pieţei Mari, în zilele care urmează, va fi inaugurat şi singurul patinoar din oraş.

CLUJ-NAPOCA

Căsuţe vieneze în Piaţa Unirii

De vineri, şi Piaţa Unirii din Cluj-Napoca va intra în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă odată cu deschiderea Târgului de Crăciun. La celebrele căsuţe vieneze, aliniate la milimetru, vizitatorii vor găsi de la turtă dulce şi vin fiert şi până la globuri şi obiecte pentru ornat bradul de Crăciun.

În fiecare seară, de la ora 18.00, Moş Crăciun le va dărui celor mici cadouri, în timp ce serile vor fi animate cu diverse concerte susţinute de artişti precum Voltaj, Ducu Bertzi sau Marcel Pavel. Anul acesta, Primăria Cluj-Napoca a montat în piaţă un brad imens adus din Munţii Apuseni şi va amplasa şi dioramă cu scena naşterii lui Isus Cristos. Ca şi în anii trecuţi, un patinoar în aer liber va fi amenajat în apropierea târgului de Crăciun. (Mihai Şoica)

VIENA

Tradiţie de secole în capitala Austriei

Foto: Reuters

Organizatorii târgului de la Sibiu susţin că sursa de inspiraţie pentru evenimentul lor o reprezintă Viena. Târgurile de Crăciun din capitala Austriei sunt cele mai renumite evenimente de acest gen din Europa.

Anual, atrag milioane de turişti, din care câteva zeci de mii sunt români, arată statisticile agenţiilor de turism. Anul acesta, Târgul de Crăciun din faţa primăriei vieneze a fost deschis încă de pe 13 noiembrie, în timp ce Palatul Schonbrunn şi-a deschis porţile târgoveţilor Moşului de pe 21 noiembrie.

În fapt, în toată Viena pieţele au devenit mici târguri, unde din căsuţe de lemn sunt scoase la vânzare decoraţiuni, jucării şi obiecte lucrate manual, şi chiar şi haine şi accesorii, în ultima vreme.

Mulţimilor de turişti le sunt oferite şi spectacole specifice anotimpului, iar mai nou, copiii sunt chemaţi să ia parte la fabricarea decoraţiunilor de Crăciun. Contra cost, evident. La Viena, tradiţia târgurilor de Crăciun datează de secole, iar la început se numeau "pieţe de decembrie".

Ofertele agenţiilor de turism pentru o călătorie de patru zile/trei nopţi de cazare, la Viena, pentru a vizita târgurile de Crăciun pornesc de la aproximativ 220 de euro de persoană. Preţurile includ zborul cu avionul, micul dejun şi cazare la hotel de trei stele. Pentru cazare la patru stele, un sejur sare de 320 de euro.