Târguri de Crăciun, la Iaşi

Ieşenii care ies la cumpărături în căutarea unor cadouri de Crăciun pot vizita târgurile de sezon deschise în cele două malluri din oraş.

În jur de zece artişti plastici expun la "Moldova Mall" până miercuri, în timp ce pasionaţii de produse realizate manual şi-au rezervat standuri la târgul "Tres Chic", din "Iulius Mall", deschis până luni seară. În oferta acestora se găsesc obiecte unicat: picturi, icoane pe lemn şi sticlă, bijuterii, ornamente pentru Crăciun, obiecte din lemn sau ceramică şi felicitări. Preţurile încep de la 12 lei şi urcă până la 100 de lei în cazul broşelor din piele sau a brăţărilor manşetă. Cele mai costisitoare lucrări de autor expuse sunt tablourile şi piesele de mobilier care ajung şi la 1.000 de lei.

Artizanii cadourilor consiliază gratuit clienţii nehotărâţi

La târgul de cadouri create de artiştii ieşeni sunt prezenţi şi câţiva designeri de bijuterii şi accesorii aflaţi la început de drum.

"În ultima vreme eu m-am axat mult pe bijuteriile din piele şi pe cele din polymer ceramic. Semnătura mea este trandafirul. Alţi colegi lucrează bijuterii din sârmă argintată cu pietre semipreţioase, bijuterii din hârtie sau fir textil, ori bijuterii croşetate sau brodate. Ceea ce facem noi este o formă de artă care de cele mai multe ori este prost înţeleasă când este pusă pe tarabă. Clienţii au tendinţa de a ne vedea ca pe nişte vânzători ori noi suntem cei care au creat obiectul pe care ei îl poartă şi suntem în măsură să le spunem ce îi avantajează şi ce nu, le oferim gratuit consiliere. Am deja în jur de 30 de cliente care apelează la mine atunci când merg la o petrecere, e de ajuns să îmi trimită poze cu vestimentaţia pe care au ales-o şi eu creez bijuteriile. Dacă îi faci cuiva ceva pe comandă nu trebuie să coste mai mult decât ceea ce vinzi în mod obişnuit, ideea e să îi oferi celui care te solicită ceva care să i se potrivească", spune Monica Oniţă.

La târg se găsesc şi decoraţiuni pentru bradul de Crăciun făcute de studenţi de la Arte. "Ne-am axat pe simbolurile Crăciunului şi am realizat mici atenţii, lucruri de agăţat în brad sau care pot fi oferite cadou. Astfel de târguri sunt pentru noi o ocazie de a ne promova arta, de a vedea ce se caută pe piaţă şi de ce nu, de a ne crea un venit pe timpul facultăţii", a declarat Cornel Râpanu, student în anul II la Facultatea de Arte.