Lipiţani, murgi, roibi sau chiar ponei, 120 dintre cei mai frumoşi cai din toată ţara s-au întrecut astăzi, pentru prima data la Buşteni, în cadrul unui eveniment unic, în judeţ şi, după cum spun cunoscătorii, chiar şi la nivel naţional: Târgul de cai de rasă şi de tracţiune.
Meritul organizării acestei acţiuni aparţine iubitorilor şi crescătorilor, al bidiviilor de rasă şi de tracţiune din zonă.
Târgul cailor de rasă a fost organizat la marginea pădurii de la Poiana Ţapului. În doar câteva ore, spaţiul destinat manifestării a fost ocupat la maximum de proprietarii de cai, veniţi din mai multe localităţi din ţară. Animalele, bine îngrijite, au defilat la pas şi trap sub privirile admirative ale câtorva sute de spectatori care spun că şi-ar dori şi ei un asemenea animal. “Păi de ce am venit?Am venit din Argeş să văd târgul de aici şi e nemaipomenit. De aş avea bani aş lua ţoţi caii aştia. Dar măcar e bine că au ţuică fiartă aşa mai uit şi eu că nu am bani destui să-mi iau un armăsar frumos”, ne destăinuie Ionel Drăgulescu. Rase de elită, de tracţiune sau de agrement. Exemplare care, după cum spun cunoscătorii, trec uşor de 15.000 de euro. Geambaşii de lux, după ce au studiat marfa, au negociat la un pahar de tuică vânzarea sau schimbul de animale. Ofertele inedite cuprindeau caii înhămaţi la trăsuri. Preţul unui astfel de atelaj, la care erau înhamaţi “mâncătorii de jar”, trecea de 30.000 de euro, întrecând lejer preţul unei limuzine de serie.
“ Important este să iubeşti animalul şi întreţinerea lui ţi se poate astfel, părea mai uşoară. Sunt cai de vânzare cu preţuri de la 10.000 până la 200.000 de euro. Atelajul pe care-l vedeţi costă 30.000 de euro.”, ne spune Ion Alecu – proprietar cal. Nu au lipsit nici poneii. Ce-i drept, mai ieftini, până la 3.000 de euro exemplarul. Organizatorii spun că nu este la îndemâna oricui să crească astfel de animale de rasă, întreţinerea unui exemplar de valoare se ridică la câteva milioane de lei zilnic, cheltuite pe hrana specială, toalete sau medicamente.
“Avem, astăzi aici, aproape cele mai frumoase exemplare cabaline din tară, numai cai de rasă, grei şi semi-grei. Este un târg cu vânzare dar sunt acceptate şi schimburile pentru cei care doresc.”, povesteşte Nicolae Conteş - organizator. Proprietarii cailor de rasă aduşi la târgul de la Buşteni, spun că nici nu poate fii vorba ca aceştia să fie folosiţi la munci. Sunt crescuţi pentru paradă, călărie, plimbări de agrement sau pentru concursuri organizate în locuri speciale. Organizatorii au fost mai mult decât mulţumiţi, iar ediţia de la Buşteni a reprezentat o reuşită.