O echipă de medici din Târgu Mureș, coordonată de dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenţă (SCJU), a replantat brațul unui bărbat de 61 de ani care a căzut de la etaj.
În urma căderii de la etaj, brațul drept al bărbatului de 61 de ani a fost amputat și medicii au intervenit de urgență.
„Pacientul a fost transportat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş cu elicopterul SMURD din judeţul Alba, membrul fiind corect conservat. S-au efectuat investigaţii multidisciplinare pentru a se lua corect decizia de replantare sau nu a braţului amputat. S-a întrunit de urgenţă un consiliu medical cu toate specialităţile medicale implicate în rezolvarea cazului şi s-a luat decizia de replantare a braţului la aproximativ 2 ore după prezentarea în cadrul UPU SMURD. Intervenţia a durat 6 ore şi a fost încheiată cu succes, cu revascularizarea membrului. În acest moment, pacientul este monitorizat şi supravegheat postoperator în cadrul Secţiei Clinice ATI, este stabil hemodinamic şi respirator. De asemenea, va fi supravegheat în continuare de către o echipă complexă de medici pentru monitorizarea evoluţiei. De altfel, această intervenţie de replantare de braţ este cea de-a doua realizată de către o echipă complexă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată tot de dr. Dorin Dorobanţu, prima fiind realizată acum 3 ani unui tânăr de 22 de ani", a anunţat SCJU Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit SCJU Târgu Mureş, intervenţia a avut loc acum o zi, la aceasta participând Marius Vâlceleanu, medic primar ortoped, Radu Bălău, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară, Georgeta Cif, medic specialist chirurgie plastică, Bucur Codrin şi Bianca Grigorescu, medici primari ATI, şi medici rezidenţi din specialităţile chirurgie plastică şi chirurgie cardiovasculară.
Tot acum o zi o zi, aceeaşi echipă de medici din cadrul Compartimentului Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă au efectuat o grefă liberă de falangă distală deget cinci unei minore de 10 ani, ce prezenta o amputație traumatică prin mușcătură de cal la acest nivel.
„În acest moment, pacienta este internată în Secţia Clinică Pediatrie şi nu pune probleme de evoluţie pe starea generală, iar evoluţia locală se urmărește în timp. Această intervenție s-a efectuat având în vedere că la nivelul respectiv nu poate fi tentată o intervenţie de replantare, iar grefa liberă de deget este o intervenţie utilizată în chirurgia plastică pentru acest tip de leziune", a mai precizat SCJU Târgu Mureş.