Târgurile de produse tradiţionale au început să fie tot mai dese în România, astfel că, încet-încet, începem să scoatem din meniul zilnic roşiile din Turcia, usturoiul din China, ceapa şi cartofii din Polonia sau alte produse aduse de peste hotare.
Zilele acestea se desfăşoară în Bucureşti cea de-a treia ediţie a Târgului de produse tradiţionale şi ecologice din parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Pălincă şi vin cu miere
Încă de la intrare, muzica populară din Ardeal atrage cumpărătorii spre taraba cu pălincă de prună. Un tânăr toarnă vesel doritorilor câte un păhărel cu tărie de 50 de grade, care, din cauza căldurii de afară, te moleşeşte instantaneu. Asta după ce simţi că scuipi foc.
Litrul de pălincă îl vinde cu 40 de lei. Are şi vin făcut cu miere, pe care-l laudă neîncetat. Pare puţin dezamăgit că doar la câteva ore de la deschiderea târgului n-a vândul băutură decât de 200 de lei.
Carnea "zâmbeşte" din cutiile frigorifice
Până la pălincă, standul cu cârnaţi uscaţi şi alte delicatese tradiţionale aşteptau să fie degustate. Dacă nu sunteţi "pasionaţi" de carne, la nici măcar trei metri este un stand cu tot felul de brânzeturi cu preţuri la fel de "comestibile" ca şi produsele.
Caşcaşcaval afumat, telemea de oaie, toate în formă de roată, sunt mişcate de colo-colo de o vânzătoare care parcă se plictiseşte în căldura soarelui. În sectorul mai "dulce", nu puteţi trece peste mierea de diferite sortimente, dar cu acelaşi preţ: 10-11 lei borcanul.
Bere românească, făcută după o reţetă belgiană
Din Galaţi, Cătălin Dima a venit cu câteva sortimente de bere făcute la fabrica din judeţ, Brewery Martens. Fabricate la noi, berile sunt făcute după reţete belgiene. Plell este o bere care tinde a fi dulce, cu o alcoolemie de 5,3%. La fel şi Claus Weiss, o bere albă cu aceeaşi tărie şi chiar şi preţ: 3 lei sticla.
Doamnele nu se vor simţi neglijate, mai ales că există acolo o bere şi pentru ele, MaDonna. "Anul trecut, vânzările de bere au scăzut cu 30%. Sunt mulţi comercianţi care s-au şi lăcomit la profituri", ne povesteşte Dima.