Taranul roman, dependent de subventii

Gheorghe Matache, agricultor din judetul Ialomita, vrea sa profite de cele 2 hectare de teren arabil pe care le detine, pentru a cultiva, in primavara, rapita.

Vrea sa puna bazele unei afaceri care este, de cativa ani, „pe val”. Va vinde rapita unui producator de biodiesel care tocmai a inceput constructia unei fabrici, la Slatina.

Afacerea fermierului va merge asa cum si-a programat daca Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene se va ghida dupa principiul instituit de Franta: banii destinati agriculturii sa fie cheltuiti pentru platile directe. Cu alte cuvinte, fermierul sa primeasca bani pentru seminte, pentru pesticide sau irigatii. Toate statele preponderent agricole din Uniunea Europeana sustin aceasta varianta, Polonia si Germania fiind doar doua dintre „vocile” puternice.

O varianta diferita este sustinuta de Marea Britanie si statele nordice, care nu se mai confrunta cu problema organizarii culturilor de cateva decenii si vor fonduri pentru dezvoltare rurala. Pe scurt, bani pentru turism rural sau pentru diversificarea activitatilor economice din mediul rural.

Marea Britanie, de exemplu, a cerut recent fonduri pentru a inlocui gardurile de plasa dintre ferme cu garduri din arbori. Ministrul francez al agriculturii, Michel Barnier, se intalneste astazi la Bucuresti cu omologul sau roman, Dacian Ciolos. Astfel, Romania se situeaza fatis de partea „variantei franceze” de cheltuire a banilor in agricultura.

Jumatate din bugetul total al Uniunii Europene (adica 57,5 miliarde de euro) este cheltuit pentru agricultura, astfel incat modul in care sunt folositi banii este de interes maxim pentru tarile membre.

Comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel, a deschis recent o dezbatere (pe pagina personala de internet) centrata pe felul in care trebuie cheltuiti banii. O decizie in acest sens ar urma sa fie luata la urmatoarea intrunire a Consiliului de Ministri, programata pentru 18 decembrie.

Pentru Romania, este important ca varianta platilor directe (cunoscute sub denumirea de „subventii”) sa fie agreata la Bruxelles. Organizarea culturilor este „prioritatea numarul 1 in agricultura”, potrivit ministrului Ciolos. In plus, bugetul destinat agriculturii la nivel european se va injumatati, din 2013.

PLATI

Varianta Frantei > bani pentru seminte, pesticide, irigatii, achizitia de tractoare

> Franta foloseste 22a din bugetul destinat agriculturii (calculat pe baza suprafetei agricole)

DEZVOLTARE

Varianta Marii Britanii

> bani pentru fermele colective, pentru  turism rural, in paralel cu reducerea fondurilor afectate Politicii Agricole Comune si directionarea banilor catre cercetare si educatie.