Joi, 27 februarie 20 20, a avut loc, de la 19 la 20, obișnuitul dialog cu Monica Mihai de pe site-ul Mediafax.
Era inevitabil ca subiectul numărul unu al emisiunii să fie campania de propagandă declanșată de Klaus Iohannis pentru a minimaliza pericolul întruchipat de Coronavirus. Că însuși președintele României, pe fost de felcer de Sibiu, a ținut să-i convingă pe români că virusul produce o simplă gripă, e mai de înțeles. Deși în mod normal ar fi trebuit să renunțe la halucinația cu anticipatele, Klaus Iohannis merge înainte, drept pentru care l-a desemnat premier pe Vasile Florin Cîrțu, acest Vasilache al PNL.
Pentru ca să nu i se reproșeze că se ține de șotii în timp ce țara moare, președintele și-a propus să minimalizeze pe cît posibil pericolul Coronavirus. Mai greu de înțeles e angajarea în această campanie a unor medici mai mult sau mai puțin prestigioși, dar siguri corupți, șantajați de Sistem cu dosare grele ținute în sertare, că nu e vorba de nici o Criză și că în consecință Klaus Iohannis se poate juca de a anticipatele.
Cu ceva timp în urmă, cînd Criza a izbucnit în China, aceeași medici, în frunte cu Adrian Streinu Cercel se dădeau de ceasul morții să ne convingă c-a venit Apocalipsa. Despre Diversiunea meșterită de Sistemul instituțiilor de forță pentru a evidenția România drept țara în care Coronavirusul nu numai că nu îmbolnăvește, dar mai mult însănătoșește, am mai vorbit pe la diferite emisiuni. La Mediafax am fost însă explicit. Colegii de la agenție au făcut din intervenția mea un material pe care-l reproduc mai jos.
Ion Cristoiu critică dublul limbaj al autorităților legat de coronavirus. Jurnalistul a remarcat că, pe de o parte, românii au fost informați că virusul provoacă o simplă gripă, iar pe de altă parte președintele Iohannis a convocat CSAT, ceea ce înseamnă că e mult mai periculos.
Jurnalistul a declarat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că e foarte greu să se lase convins acum de ceea ce spune președintele Iohannis despre coronavirus, după ce acesta a fost prezentat într-un mod înfricoșător:
„Dacă inițial, în 5 februarie, când era în China, se spunea e o gripă, sigur că o să o luați, dar s-a prezentat ca un… nu numai ca rapiditate, ca ceva înfricoșător. Este foarte greu să vină acum să mă convingă pe mine Klaus Iohannis, când timp de două săptămâni am fost bombardați tocmai de ei. Păi domnișoară, domnii ăștia specialiști, Raed Arafat și Cercel de ce n-au zis atunci? Atunci erau, mai țineți minte? Ieșeau și spuneau e periculos, cutare, acum au primit dispoziție și spun domnule, nu e chiar așa. Dar e târziu”.
Ion Cristoiu este și mai circumspect după declarațiile recente ale ștabilor din Sănătate, cărora este vorba doar de o formă de gripă și trebuie să avem grijă să nu se răspândească:
„Bun și atunci eu întreb: Dacă e așa, așa e, da, de ce au făcut CSAT? Nu înțelegeți că este o schizofrenie? CSAT înseamnă că e pericol. Trebuie să faci CSAT pentru gripă? Schizofrenia constă în faptul că pe de o parte ei vin, cel puțin în România, și spun nu e nicio problemă e o gripă ușoară și ei fac CSAT. Păi de ce au făcut CSAT? Fac CSAT pentru gripă?”.
Ion Cristoiu a mai spus că șefii de stat, inclusiv președintele Klaus Iohannis, trebuia să le spună oamenilor de la început că e vorba de o gripă, deoarece acum, după ce s-au instituit carantine sau au fost izolate focarele și bolnavii, e mai greu să-i convingi că nu e nimic periculos:
„Deci, în momentul în care la nivel de stat se oprește… de exemplu, Italia are o problemă incomensurabilă, turismul. Nu mai vine nimeni. Nu mai vine nimeni în Italia, da? Când a izbucnit epidemia, mai țineți minte ce-au făcut în China? Nu mai dădeau voie chinezilor să vină, mai țineți minte? Păi nu ei au interzis?
Deci, dacă ei prezentau de la început, ăia la nivel planetar, șefii de stat, oameni buni, și care problema, e o gripă, o să vină, vă poate infecta și vă trece. Nu, au făcut carantine, au zis că… Este foarte greu să dai înapoi când șefii de stat, inclusiv Klaus Iohannis, iau măsuri care mă fac pe mine să mă întreb de ce. Adică de ce? CSAT-ul ce să facă? E o gripă, nu? Ei fac consfătuiri seară de seară. Dacă e așa de ușoară, da, așa e, au dreptate, păi de ce fac comandament?”.