Tapiserul Papei Benedict

Lucrarile unui artist roman impodobesc biroul Suveranului Pontif si salile de audienta din Palatul Pontifical.

Romania si-a  aflat locul in inima crestinatatii. Prin arta. Papa Benedict al XVI-lea admira zilnic, in cabinetul sau de lucru si in salile de audienta pontificale, creatiile unui artist roman stabilit in Italia, foarte apreciat in Occident si prea putin cunoscut in tara de bastina. Invitatiile

Papei Ioan Paul al II-lea

Zece tapiserii ale lui Camilian Demetrescu (83 de ani) au fost alese de Prefectura Vaticanului pentru a decora o parte din spatiul in care Papa Benedict al XVI-lea isi desfasoara cele mai importante activitati. Prezenta tapiseriilor in inima Cetatii Sfinte este semnificativa si sub aspectul relatiilor ecumenice, Demetrescu fiind ortodox.

Povestea capodoperelor romanesti din Palatul Pontifical a inceput in ianuarie 2005, in Bazilica romana Santa Maria degli Angeli, care gazduia o retrospectiva Camilian Demetrescu.

Sculptor, pictor, textilist, grafician, teoretician al artei si publicist roman exilat in urma cu patru decenii in Italia, Camilian Demetrescu era deja un nume pentru italieni. Pe parcursul expozitiei, mai multi inalti prelati au tinut sa-l cunoasca si sa-l felicite pentru creatiile sale.

Surpriza avea sa vina insa ceva mai tarziu. „Intr-o dimineata, monseniorul Renzo Giuliano, preotul Bazilicii care imi gazduia retrospectiva, a venit la mine mai grabit si mai radios ca de obicei, tinand in mana doua cartoane de invitatii ale Vaticanului. Pe ele se regaseau reproduceri ale unor lucrari ale mele.

Una era tapiseria „Maria - Perla Cosmosului”, iar cealalta „Banchetul Euharistic””, povesteste Camilian Demetrescu. Inaltele fete pusesera ochii pe operele artistului, indeosebi pe tapiseriile din ciclul Hierofanii (manifestari ale sacrului - n.r.).

Arta pentru oficialitati Abia dezmeticit dupa uimirea de a-si vedea imaginile raspandite  in lumea intreaga prin invitatiile papale, artistul roman a avut parte de-o noua surpriza.

La incheierea retrospectivei, Prefectura Statului Vatican i-a propus artistului ca tapiseriile din ciclul Hierofanii sa fie integrate in salile de primire ale Papei pentru sefii de stat, ambasadorii diferitelor tari si lideri religiosi, personalitati ale culturii si politicii internationale.

„Acestea sunt situate in aripa stanga a Vaticanului, langa Sala Nervi (sala pentru audientele generale). Am inteles ca nu era vorba despre o expozitie temporara, ci ca tapiseriile intrau definitiv in patrimoniul Vaticanului”, spune Camilian Demetrescu, cel care in realizarea tapiseriilor a fost ajutat de sotia lui, Mihaela.

Salile respective erau in proces de restaurare, iar operele de arta ale romanului erau considerate cele mai nimerite pentru a reda solemnitatea si semnificatia locului.

Timpul sacru

Munca ampla de restaurare a fost incetinita de starea critica a Papei Ioan Paul al II-lea, de moartea sa si apoi de alegerea noului pontif. Astfel ca lucrarile artistului roman au fost ridicate de la Gallese - localitatea de resedinta a lui Camilian Demetrescu din provincia Viterbo, in apropiere de Roma - si transportate la Vatican doar in decembrie 2006.

„Am inteles ca ceasornicul Vaticanului este reglat dupa orologiul eternitatii. Timpul sacru nu e acelasi cu timpul profan”, comenteaza maestrul. Intr-un final, inaintea Pastelui din acest an, Camilian si Mihaela Demetrescu au participat la redeschiderea oficiala a salilor de audienta, restaurate si ornate cu tapiseriile lor. Acolo au fost primiti de prefectul Vaticanului, Paolo de Nicolo, si de alti inalti ierarhi ai Romei.

Tricolorul din biroul Papei

Cu Benedict al XVI-lea inca nu s-a intalnit personal, dar urmeaza sa fie convocat intr-o audienta privata, poate chiar in biroul Sanctitatii sale, tapisat si acela cu piese ale lui Demetrescu.

O „Bunavestire” mica si un „Sfantul Gheorghe care ucide balaurul” pe fondul tricolorului romanesc gaurit - simbol al victoriei fata de totalitarismul comunist si care era initial destinata Parlamentului Romaniei - strajuiesc cabinetul de lucru al pontifului roman.

Valoare Obiecte de Christie’s

In 2001, un intermediar de arta iranian, expert si negustor de covoare persiene l-a vizitat la Gallese pe Camilian Demetrescu pentru a-i cerceta tapiseriile. Dupa ce a analizat lucrarile, considerand ca in ziua de azi astfel de lucruri nu se mai fac, iranianul le-a evaluat la circa 200.000-300.000 de euro pe fiecare.

Cateva zile mai tarziu, acesta i-a propus romanului participarea cu un grup de tapiserii la casa de licitatie Christie’s din Londra. „Cand totul era pregatit, casa de licitatie i-a cerut intermediarului nostru sa trimita urgent datele complete ale biografiei mele, din care lipsea... anul mortii. Iranianul mi-a telefonat agitat sa-mi spuna ca cei de la Christie’s nu tratau licitatii cu opere de artisti in viata”, explica artistul.

PORTRET

Militant anticomunist Camilian Demetrescu a absolvit Artele plastice la Bucuresti, studiind in paralel medicina si filosofia. Desi este considerat un mare estetician si artist, incompatibilitateta cu realismul-socialist si divergentele cu proletcultistii si regimul comunist il fac sa paraseasca tara in 1969 si sa ceara azil politic in Italia. Stabilit la Roma, apoi la Gallese, romanul se bucura de o mare popularitate datorita operelor sale abstracte.

In anii ‘70 este invitat la Bienala de la Venetia si la Qvadrienala din Roma, i se organizeaza expozitii retrospective si participa la evenimente artistice personale si colective in Italia si afara.

Dupa intalnirea cu Mircea Eliade (1978), se orienteaza spre arta simbolica si semnificatie spirituala, fapt care va starni reactii negative din partea criticii, majoritar de stanga.

Este activ si ca publicist, scrie articole in presa italiana, denunta abuzurile regimului din Romania, pozitii pentru care va fi pedepsit de Brigazile Rosii ce-i vandalizeaza bisericuta in care si-a organizat atelierul. Cea mai recenta mare expozitie a fost aceea din Bazilica romana Santa Mari degli Angeli.

Decorat in Romania si Italia Pe 27 decembrie 2006, presedintele Italiei a semnat decretul de acordare a titlului Commendatore dell’Ordine Al Merito della Repubblica Italiana, cea mai importanta distinctie a statului italian, care i se va decerna lui Demetrescu intr-o ceremonie, pe 2 iunie, de ziua Republicii.

„Cu siguranta nu datorita luptei mele anticomuniste mi se atribuie aceasta distinctie..., ci pentru cu totul altceva”, spune el ironic, cu referire la faptul ca presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, e fost membru al partidului comunist italian.

In 2000, presedintele Emil Constantinescu i-a conferit cea mai inalta distinctie a statului roman, Steaua Romaniei in grad de mare ofiter, pentru „contributia cu totul exceptionala in serviciul democratiei si al culturii romane in lume.