România va fi lovită cel mai grav de criza financiară externă anul viitor şi în 2010, astfel că autorităţile vor trebui să scadă deficitul bugetar la 1-1,5% din PIB, prin politici prudente de cheltuieli, recomandă fostul ministru al finanţelor Mihai Tănăsescu, în prezent reprezentant al României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Acesta consideră că măsurile de apărare trebuie să fie luate cât mai rapid, pentru a evita probleme grave în următorii doi ani, care s-ar putea manifesta sub forma inflamării inflaţiei, deteriorării ratei de schimb, reducerii masive a investiţiilor şi a activităţii economice.
„Cred că, în momentul de faţă, România este la începutul crizei, iar marea problemă va fi în 2009 şi chiar 2010“, a declarat, ieri, Tănăsescu, citat de Mediafax. El a apreciat că, în condiţiile în care veniturile bugetare din acest an se vor situa la cel mult 34% din PIB, deşi estimările autorităţilor erau de 39%, se impune un buget prudent pentru anul viitor, care să vizeze reducerea cheltuielilor publice şi prioritizarea lor, având în vedere sectoarele care să aducă o valoare adăugată mare în economie.
Noul guvern rezultat în urma alegerilor de la sfârşitul lunii noiembrie va trebui să elaboreze un nou buget, bazat pe alte cifre privind creşterea economică, inflaţia, deficitul bugetar şi care să acţioneze ca un puternic instrument dezinflaţionist. Potrivit lui Tănăsescu, în cazul în care România ar ajunge într-o astfel de situaţie, una dintre soluţii ar fi creşterea cotei unice de impozitare, şi nu a TVA, întrucât majorarea acesteia din urmă ar provoca presiuni inflaţioniste suplimentare. O misiune comună a FMI şi a Băncii Mondiale s-a aflat în perioada 3-14 noiembrie la Bucureşti pentru evaluarea stabilităţii sistemului financiar, concluziile urmând să fie comunicate peste câteva luni.