Parlamentul României poate decide modificarea cotei de TVA la alimente, dar această măsură nu este cuprinsă în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi nici nu va duce automat la reducerea preţurilor, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
"Programul actual al României cu Fondul Monetar Internaţional, ca şi viitorul program, au la bază stabilitatea politicii fiscale. Nu a fost luată în calcul modificarea politicii fiscale. Sigur, în cazul în care Parlamentul, care este suveran, aprobă o asemenea modificare, datele programului urmează să fie rediscutate, în funcţie de acest lucru. Până atunci, însă, trebuie să aşteptăm decizia finală a Camerei Deputaţilor şi apoi vom putea face o evaluare, dacă va fi necesară", a spus Mihai Tănăsescu, citat de Agerpres.
Dacă datele problemei se schimbă, atunci misiunea care va veni la Bucureşti va trebui să ia în discuţie şi această schimbare legislativă, a afirmat reprezentantul României la FMI.
"Noi nu putem interfera cu deciziile Parlamentului, dar dacă datele problemei se vor schimba, dacă modificarea cotei de TVA se va produce, bineînţeles că va trebui să rediscutăm acest aspect al programului cu România", a precizat el.
Plenul Senatului a respins, astăzi, cererea de reexaminare transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu a legii prin care este aplicată o cotă a TVA de 5% pentru alimentele de bază.
Boardul FMI va analiza, în şedinţa programată pentru vineri, cea de-a şaptea evaluare din cadrul acordului stand-by, precum şi solicitarea României de a încheia cu un nou acord cu FMI, de tip preventiv.
În cadrul întrunirii de vineri, directorii executivi ai FMI vor discuta şi condiţiile în care se încheie actualul Acord Stand-By cu România, semnat pe o perioadă de doi ani, în 4 mai 2009.