Tănăsescu: Noul acord cu FMI va lupta împotriva birocraţiei româneşti

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) a discutat astăzi cu patronatele despre trei subiecte principale care vor figura, cel mai probabil, în noul acord ce va fi semnat după încheierea celui actual. Este vorba despre debirocratizare, simplificare şi creşterea transparenţei, după cum a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României al FMI, după încheierea convorbirilor.

"Percepţia patronatelor asupra mersului economiei este similară cu cea a FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, în sensul că anul 2011 va fi momentul unei schimbări de trenduri în economia României, va fi anul care va marca revenirea pe creştere economică, în special în cea de-a doua parte a sa", a precizat Mihai Tănăsescu, citat de Agerpres. El a remarcat percepţia pozitivă asupra evoluţiei economiei româneşti.

Delegaţia FMI vrea detalii despre recalcularea pensiilor Delegaţia FMI a solicitat precizări referitoare la recalcularea pensiilor, legea salarizării unitare precum şi la reforma în asistenţa socială, mai exact despre venitul minim garantat, a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii, Nicolae Ivăşchescu.

El a decalarat că reprezentanţii Ministerului Muncii au venit cu precizări în legătură cu controalele făcute în teritoriu precum şi despre plata venitului minim garantat care de la 1 ianuarie nu se mai face prin primării.

"Vrem să unificăm toate prestaţiile sociale, iar acestea să fie plătite printr-o singură instituţie ca să avem un control cât mai bun. Un prim pas este chiar plata venitului minim garantat prin Agenţia Naţională de Prestaţii Sociale şi nu prin intermediul primăriilor", a afirmat Ivăşchescu.

Delegaţia FMI a mai solicitat informaţii şi despre modificările Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice precum şi privind modul de aplicare de la 1 ianuarie 2011.