Nunta ei cu regele Sigismund I a deschis un nou capitol în istoria Poloniei, dar Bona Sforza nu a fost niciodată regina preferată a supușilor săi.
Născută pe 2 februarie 1494 la Vigevano, Italia, a crescut înconjurată de povești despre mari exploratori, pericolul reprezentat de Imperiul Otoman și frumusețea Renașterii italiene.
Era foarte ambițioasă, bine educată și carismatică. Energia și pasiunea au făcut-o una dintre cele mai importante regine din Europa în timpul ei, dar în zilele noastre pare să fie uitată.
Era fiica lui Gian Galeazzo Sforza, moștenitorul legal al Ducatului de Milano, și a soției sale Isabella de Napoli.
Copilăria și-a petrecut-o la Milano și Bari, unde Isabella și patru dintre copiii ei au locuit încă din 1502.
Frumosul castel Normanno-Svevo a fost locul unde Bona, în vârstă de 8 ani, și-a început educația, ceea ce i-a permis să fie una dintre cele mai interesante domnișoare din Europa.
Profesorii ei au fost faimoșii umaniști italieni Antonio de Ferraris și Crisotomo Colonna.
A studiat matematică, istorie, literatură clasică, latină, drept, teologie, geografie, științe naturale și a învățat cum să cânte la mai multe instrumente.
Când Bona avea 24 de ani, și-a părăsit țara și a devenit a doua soție a lui Sigismund I cel Bătrân, regele Poloniei și Marele Duce al Lituaniei.
A ajuns la Cracovia, într-o țară cu un climat mai rece și cu o mentalitate complet diferită.
O femeie care a condus ca un rege
Dacă polonezii au crezut că tânăra și frumoasa doamnă ar fi mulțumită doar cu calitatea de mama copiilor regelui și va sta departe de politică, greșit total.
Bona a început să fie activă din punct de vedere politic din momentul în care a devenit regină.
Ea nu înțelegea normele sociale din Polonia, care era o țară mult mai puțin civilizată decât regatele Italiei, Franței sau Spaniei, la acea vreme.
Primele luni de ședere în Polonia au fost foarte dificile pentru Bona.
Prințesa italiană era obișnuită cu o dietă plină de fructe proaspete, legume și ulei de măsline, dar în Polonia a mâncat multă carne, ceea ce a îmbolnăvit-o.
Bucătăria poloneză se baza pe carne, fasole și unele alimente puternic condimentate.
După câteva luni, a început să-și cultive propriile legume în grădina de lângă castelul Wawel.
La început, nobilii polonezi nu au înțeles dieta Bonei, dar cu timpul, legumele au început să fie mai populare în rândul polonezilor.
După moartea lui Sigismund în 1548, Bona a devenit o persoană foarte importantă la curtea fiului ei - Sigismund II August.
El a fost ultimul rege al dinastiei Jagiellon și o dezamăgire pentru mama sa. Nu avea abilitățile impresionante ale tatălui său, care îi permiseseră lui Sigismund I să fie unmare conducător.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric