Un sătmărean de 28 de ani reclamă faptul că nu poate beneficia de scutirile fiscale de care au parte persoanele cu dizabilităţi ce au autoturisme adaptate.
Robert Veres, sau Bobby, cum îi spun prietenii, sufară de o boala rară, sindrom Werdnig Hoffman, care se manifestă prin slăbirea muşchilor şi probleme musculare severe. În ciuda handicapului, a reuşit să termine facultatea, a înfiinţat o asociaţie la care este preşedinte (Asociatia Werdnig Hoffman din Carei) şi merge frecvent la conferinţe pentru a susţine cauza persoanelor cu handicap.
Privilegii pentru cei descurcăreţi
Ca să îşi uşureze viaţa (a lui şi a celor care îl îngrijesc), tânărul şi-a cumpărat recent, la mâna a doua, o maşină, în valoare de 1.900 de euro, în care să îi încapă căruciorul pe care îl foloseşte pentru a se deplasa. Însă, calculele lui privind plata taxelor nu s-au potrivit cu cele ale autorităţilor, el neavând parte de aceleaşi facilităţi cu persoanele care au un handicap ce le permite să conducă o maşină. „Conform Ordonanței de Urgenţă nr. 9/2013, autovehiculele aflate în proprietatea persoanelor cu handicap, special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi în scopul preluarii şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, sunt scutite de la plata timbrului de mediu. Eu nu am nevoie de nicio adaptare specială, decât de un scaun şi de un loc în maşină unde sămi ţin scaunul, iar pentru asta este suficient un autoturism combi”, afirmă tânărul. Aşa că la Registrul Auto Satu Mare, pentru a-i face I.T.P.-ul maşinii, i s-a cerut să aibă adaptări speciale pentru a fi scutit de plata taxei de timbru. Acelaşi răspuns l-a primit şi la Administraţia Financiară.
„Deci degeaba am eu handicap grav, scutită de taxă este maşina adaptată, nu persoana cu dizabilitate. Nicăieri în Uniunea Europeană nu este aşa!!! Sau este dată cumva legea doar persoanelor care sunt norocoase că pot conduce? Sau celor care îşi permit să îşi cumpere o maşină în care intră scaunul rulant cu tot cu persoana cu handicap şi care costă peste 40.000 de euro cu tot cu adaptări!”, spune revoltat tânărul.
Registrul Auto Român: Rezolvarea nu e la noi
În disperare de cauză, Robert a făcut reclamaţie la RAR şi o petiţie online în care cere ajutor. Reprezentanţii RAR Bucureşti ne-au transmis că nu de ei depinde rezolvarea cazului. „RAR nu este autoritate de înmatriculare. Singura obligaţie a RAR este aceea de a înscrie în cartea de identitate a vehiculului eventualele adaptări/modificări faţă de configuraţia de fabrică, necesare pentru conducerea de către sau transportul persoanelor cu dizabilităţi, însă autoturismul în cauză nu prezintă nicio adaptare”.
Robert nici nu vraa să facă vreo modificare fiindcă ar plăti inutil. „Practic, cei de la RAR se spală pe mâini. Exact cum au facut şi cei de la Administrația Financiară. De cine depinde şi cine poate să-mi dea un răspuns???”, se întreabă retoric Robert.
„Este o scăpare a legii”
Reprezentaţii asociaţiilor persoanelor cu handicap fizic spun că astfel de cazuri sunt frecvente, iar problemele ar fi apărut din cauza celor care înmatriculau fraudulos maşini. „Erau persoane care înscriau jeep-uri pe numele unor bunici/rude cu handicap. În astfel de cazuri, cum este cel al lui Robert, este o scăpare a legii, care ar trebui îndreptată”, comentează Crina Pop, preşdinta Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Fizic din Satu Mare. Au mai fost situații de acest gen şi la cei care suferă de tetrapareză spastică, scleroză în plăci, distrofie musculară şi au nevoie de maşină şi şofer pentru a fi transportaţi, mai spune Crina Pop.