TAINELE FLORILOR: Cum se cultivă varza decorativă?

Vă răspunde: Eugenia Niţă, Drd. inginer horticultor.

Am citit că există varză decorativă. Este adevărat? Cum se cultivă? Într-adevăr, există şi soiuri de varză decorativă. Toamna, înfrumuseţează grădinile sau jardinierele cu frunzele colorate în nuanţe de verde, alb, violet. Este o plantă bienală (care fructifică în al doilea an de cultură), dar se aseamănă cu cele anuale. Vei semăna în casă, în ianuariefebruarie, dacă vrei să obţii mai întâi răsaduri, sau la sfârşitul lui aprilie, direct afară. În plin soare, îşi colorează frunzele mai frumos decât dacă este aşezată la umbră. Apă îi trebuie în cantităţi normale, de obicei când este foarte cald. Dacă vrei să aduni seminţele, atunci trebuie să ai grijă şi să nu o scoţi din pământ peste iarnă. În cel de-al doilea an va fructifica. Este foarte aspectuoasă în aranjamente florale, dar ai grijă că nu intră în categoria florilor cu parfum plăcut.

Mi-am cumpărat un arbust pe eticheta căruia scria „Prunus serulata“. Din păcate, după ce a înflorit, a început să se usuce, dar acum am impresia că încep să apară muguri noi. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu arbustul meu? Dacă atunci când l-ai cumpărat era în ghiveci şi l-ai plantat fără să-i deranjezi rădăcinile, atunci înseamnă că nu i-ai făcut nimic rău şi este vorba doar despre un proces firesc. De obicei, acestui Prunus, după ce înfloreşte, i se usucă frunzele de parcă ar fi fost opărit. La cel mult o lună după, încep să-i apară frunze noi şi planta creşte ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.