TAINELE FLORILOR: Ce sunt scamele de pe frunze?

Va raspunde drd. ing. Eugenia Nita, horticultor Gradina Botanica, Bucuresti.

Leandrul meu si lamaiul sunt bolnavi: fac un fel de scame (ca niste pufi de vata) pe frunze, si acestea sunt si lipicioase. De ce?Mai mult ca sigur este vorba de  paduchi lanosi. Lamaiul si leandrul au din pacate frecvent astfel de daunatori. Urmele lipicioase sunt excrementele paduchilor. Poti scapa de ei facand tratamente cu Decis sau Fastac.

Dupa ce ai udat planta o vei pulveriza cu solutie (pe care o vei prepara dupa reteta recomandata in prospect) pe frunze, lastari si la sfarsit si putin pe pamant. Se pot face maximum trei tratamente, cu o pauza de o saptamana intre ele. Cum ti-am mai spus, vei mai avea de lucru cu ei. 

Am cumparat in toamna de la magazin niste bulbi de lalele. I-am plantat in gradina si au fost o nebunie la inceputul primaverii cand au inflorit. Cum sa fac ca sa am si anul urmator lalele la fel de frumoase? De acum ii vei uda cam o data la doua trei zile (presupun ca mai ai si alte flori in gradina pe care le uzi la fel), apoi pe masura ce frunzele se usuca vei reduce udarile. Pe la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie trebuie sa scoti bulbii din pamant.

Ai grija ca au facut si pui, deci va trebui sa sapi la ceva distanta ca sa nu-i strici. Lasa-i pana se usuca cojile (foile ce-i imbraca de parca ar fi ceapa) si apoi pastreaza-i la temperaturi de 15 -18 grade Celsius intr-un loc lipsit de umezeala si aerisit. In octombrie-noiembrie vei proceda la fel ca si toamna trecuta, cand i-ai plantat. Trebuie sa faci asa mai ales daca ai avut soiuri deosebite.

Daca ai avut clasicele lalele rosii sau galbene le poti lasa nescoase din pamant timp de circa trei ani. Dupa acest interval trebuie insa sa le scoti si pe ele pentru ca altfel bulbii vor „fugi” adanc in pamant si in anii urmatori vei avea plante mai mici, mai decolorate, iar in timp poti sa ramai si fara ele.

In ce ordine trebuie sa-mi asez plantele la geam, in functie de preferintele lor pentru lumina? In primul rand, imediat langa geam, vor fi asezati cactusii care au nevoie de multa lumina. Imediat dupa ei poti aseza violetele, sporul casei, cercelusii, azaleele, trandafirul japonez.

Mare atentie trebuie sa acorzi si pentru palmieri, ficusi, yuca si dracaena, pentru ca si lor le place mult lumina. Acestea sunt niste repere, pentru ca de exemplu plantele din ultimul rand pot fi asezate si in camere mai intunecoase sau holuri alaturi de sabiute, aspidistra sau ferigi.