Symphoenix la Timişoara

Phoenix aduce joi, 24 iunie, la Timişoara proiectul Symphoenix. În Parcul Rozelor se va asculta o producţie originală, care aduce pe scenă 80 de muzicieni, pe un aranjament muzical realizat la Londra şi care va fi dirijat de Daniel Jinga. Reprezentanţia va dura două ore.

Repetiţiile cu orchestra Filarmonicii de Stat Banatul vor începe mâine. Pe scenă vor urca Nicu Covaci, Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Cristi Gram, Boghdan Bradu, Ionuţ Contraş, Dzidek Marcinkiewicz şi Volker Vaessen. În deschidere va cânta formaţia Phenomenon, urmată de numeroşi invitaţi, printre care Moni Bordeianu şi prim-solista Operei Naţionale, Tina Munteanu.

Conceput ca unul dintre cele mai mari proiecte muzicale ale unei trupe româneşti, Symphoenix este o manifestare de proporţii în care se îmbină rockul cu muzica simfonică.  Istoria evenimentului începe din 1968, când Phoenix şi-a adjudecat Marele premiu al Festivalului Naţional Studenţesc de la Iaşi (un moment memorabil în care, extaziat de muzica auzită unul din membrii juriului, Cornel Chiriac, a urcat pe masă şi a dansat), unde formaţia a performat alături de o orchestră simfonică.

„Ideea este să ne „clasificăm”, să cântăm clasic şi să mai arătăm astfel un aspect al posibilităţilor noastre. Ne-am gândit că în România există 15 oraşe cu ochestră filarmonică, cu care am putea cânta cel puţin o dată pe an şi să oferim un Phoenix simfonic. Am început proiectul la Bucureşti, continuăm la Timişoara, şi sperăm să facem un turneu naţional. Studiind, în şcoală, artele plastice,  eram colegi şi cu muzicanţii. Eram buni prieteni. Era firesc, cântând, unul la  chitară să mai cânte altul la vioară sau la clarinet şi aşa mai departe. Tot timpul ne-am jucat cu rockul de-a v-aţi ascunselea”, a declarat Nicu Covaci.

Proiectul Anti – Mioriţa se concretizează

Prezent la Timişoara, liderul Phoenix a declarat că formaţia lucrează în continuare la proiectul Anti – Mioriţa. „Deja avem finalizate opt dintre piese”, a declarat Nicu Covaci, despre ceea ce numeşte „cel mai greru proiect al nostru şi cel mai amplu”. Covaci a dezvăluit şi câteva din suprizele cu care va fi lansat proiectul, odată finalizat: vor fi dansatori costumaţi, care vor defila prin toate culturile umane cunoscute pe planetă şi vor prezenta arhicunoscutele poveşti despre trădare. „În aroganţa noastră românească lichidăm finalurile consacrate. Am găsit o variantă de „Mioriţa”, la graniţa cu Serbia, unde mioara îl pune în gardă pe personaj, iar acesta le dă cap în cap „prietenilor”, care puneau la cale uciderea lui. Asta e varianta de care avem nevoie”, a spus Covaci.  <object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/7G2FLu33aj0&hl=en_GB&fs=1&" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="allowscriptaccess" value="always" /><embed src="http://www.youtube.com/v/7G2FLu33aj0&hl=en_GB&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>