Sute de şobolani se plimbă nestingheriţi printre oamenii care au ieşit la plimbare. Autorităţile spun că nu pot face nimic pentru că terenul unde rozătoarele îşi fac veacul este retrocedat şi deci nu au cum să acţioneze.
Reporterii de la postul de televiziune Digi24 au surprins în această dimineață imagini cu sute de șobolani care au invadat un teren retrocedat pe o rază de 100 de metri. Parcul "Alexandru Ioan Cuza" este unul dintre cele mai vizitate din București. Autoritățile au spus în repetate rânduri că deratizarea nu se poate face pe terenurile private. Însă, oamenii spun că șobolanii nu ocupă doar acea suprafață, ci ajung chiar și până la gura de metrou și la blocurile din zonă. Postul TV a semnalat în urmă cu o lună cu privire la situația contractelor de dezinsecție și deratizare din București. Primăria Capitalei a atribuit, pe 14 iunie 1996, în urma unei licitaţii, contractul de dezinsecţie şi deratizare a Bucureştiului firmei 3D România. Potrivit contractului, timp de 12 ani firma 3D România a încasat în fiecare an câte 7 milioane de euro pentru stârpirea ţânţarilor şi a şobolanilor. Contractul a expirat pe 13 noiembrie 2008, dar a fost prelungit prin şapte acte adiţionale, în ciuda legilor care obligă primăria să organizeze licitaţii publice pentru atribuirea serviciilor.
Probleme cu firma de deratizare
Mai mult, preţul a fost suplimentat. Curtea de Conturi şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice - ANRMAP - susţin că actele adiţionale la contractul din 1996 au fost încheiate ilegal şi că cele 35 de milioane de euro acordate din bani publici în ultimii şase ani nu au avut o bază legală. Cele două instituţii de control susţin că există trei legi care obligă Primăria Capitalei să organizeze licitaţie pentru aceste servicii, dar edilul Sorin Oprescu le ignoră.
Reacţia Primăriei
"În acest an, în parcul Alex. Ioan Cuza (fost IOR), 3D România, în prezența reprezentanților Direcției Parcuri sector 3, a executat tratamentul de deratizare în data de 20.05.2014. S-au aplicat momeli raticide în cantitate de 59,19 kg, momeli amplasate în stații de intoxicare plasate în locuri ferite. Precizăm că în portiunea de teren aflată la intersecția str. Nicoale Grigorescu cu bd. Liviu Rebreanu (stația de metrou Titan) nu au fost aplicate tratamente de deratizare deoarece acest teren este o proprietate privată al cărui proprietar nu a putut fi identificat și contactat. Toate prestațiile de deratizare se execută numai cu acordul și în prezența proprietarului sau a administratorului respectivei locații. În perioada următoare, în parc se va reveni cu un tratament suplimentar, dar este absolut necesar ca reprezentanții Primăriei Sectorului 3 să sprijine punerea în aplicare a Planului de Igienizare în acest parc prin identificarea deținătorului acestui teren. În cazul în care acesta nu va putea fi identificat, pe acest amplasament nu vor putea fi făcute tratamente și va exista în permanență un focar de dezvoltare a populațiilor de șobolani, lucru care va conduce la diminuarea gradului de decontaminare cu acest vector în parcul Al. I. Cuza”, se arată într-un comunicat remis Digi24.