O acțiune a polițiștilor, sub coordonarea procurorilor DIICOT, a condus, azi dimineață, la destructurarea unui grup de escroci care au încasat zeci de mii de dolari, în numele unor vedete. Printre celebritățile în numele cărora infractorii postau anunțuri umanitare, pe conturi de Facebook falsificate, se numără Stela Popescu, Andreea Marin sau Teo Trandafir.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au efectuat, marți dimineața, un număr de cinci percheziții domiciliare, dintre care patru pe raza județului Neamț și una pe raza județului Cluj, având ca scop destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracțiunilor de fals informatic și fraudă informatică.
DIICOT transmite că, în perioada 2015 –2016, un număr de patru suspecţi s-au constituit într-un grup infracțional organizat în cadrul căruia au acționat în mod coordonat, prin crearea de conturi fictive într-o rețea de socializare pe numele altor persoane - vedete TV postând fotografii reale ale acestora alături de informații personale (reale sau fabricate), care, prin natura lor au cauzat prejudicii morale şi de integritate.
Oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că ancheta care a condus la depistarea escrocilor a fost demarată la sesizarea vedetelor ale căror imagine a fost afectată.
Printre victimele acestor înșelăciuni se numără vedetele TV Andreea Marin, Teo Trandafir și Radu Vâlcan, interpreta de muzică populară Sofia Vicoveanca, dar și mari actrițe ale Teatrului Românesc: Stela Popescu și Rodica Popescu Bitănescu.
Oamenii legii ne-au explicat că gruparea de escroci din județul Neamț a „fabricat” conturi de facebook pe care au pus fotografiile vedetelor. Apoi, transmiteau prietenilor virtuali campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivele conturi fictive. Apoi, escrocii dialogau cu fanii vedetelor iar pe mulți dintre ei i-a convins să doneze diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani.
Anchetatorii au stability, până acum, că, în perioada 01.01.2015 – 02.08.2016, pe numele celor patru escroci din județul Neamț au fost efectuate, prin intermediul serviciilor de transfer rapid de bani, un numar de 360 tranzacții de la 273 persoane vătămate. Suma totală transferată de victimele escrocilor este în valoare de 33.853,37 USD și 1000 lei.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate 6 telefoane mobile, 6 cartele SIM, 1 card de memorie, 3 carduri bancare, o unitate de calculator, 15 chitanţe ridicare bani.
La sediul DIICOT – ST Suceava au fost aduse,în vederea audierii, cinci persoane.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj și SCCO Neamț.