Peste 500 dintre cei mai mici pinguini din lume au murit în mod misterios pe plajele din Noua Zeelandă în ultimele două luni.
Experții nu sunt siguri ce a ucis un număr atât de mare de adorabile păsări marine, dar bănuiesc că schimbările climatice ar fi putut avea un rol important în această situație.
Motivul din spatele morții
Cel mai mare grup de pinguini găsit decedat a fost unul de 183 de păsări. Alți 109 pinguini au fost găsiți pe aceeași plajă la începutul lunii mai. Un grup suplimentar de aproximativ 100 de pinguini morți au fost descoperiți săptămâna trecută în Cable Bay, lângă Nelson. Departamentul pentru Conservare din Noua Zeelandă a dezvăluit că au fost raportate mai multe astfel de morți pe plajele din Insula de Nord.
Nu a fost clar ce a ucis pinguinii, dar experții au remarcat că majoritatea păsărilor marine moarte au fost subponderale. Micii pinguini ar trebui să cântărească între 0,8 până la 1 kilogram, dar unele dintre corpuri au cântărit mai puțin de jumătate de kilogram.
„Pur și simplu nu aveau grăsime corporală pe ei; aproape că nu era nici un mușchi”, a declarat Graeme Taylor, un om de știință. „Când ajung în acel stadiu, nu se mai pot scufunda”, ceea ce îi face, în cele din urmă, să moară de foame sau să moară de hipotermie, deoarece le lipsește un strat protector de grăsime, a adăugat el.
Malnutriția pinguinilor morți arată că aceștia nu au mâncat suficient pește, hrana lor preferată, ceea ce ar putea fi un semn al pescuitului excesiv de către oameni. Dar Taylor bănuiește că o creștere a temperaturii de la suprafața oceanului, cauzată de schimbările climatice și un eveniment ciclic prelungit, cunoscut sub numele de La Niña, au forțat peștii să intre în ape mai adânci și mai reci, unde păsările nu mai pot ajunge la ele. „Această specie mică de pinguin se poate scufunda până la 20 sau 30 de metri”, a spus Taylor.
Dispariția unei specii
Guvernul din Noua Zeelandă listează micii pinguini ca fiind „în pericol”, ceea ce înseamnă că sunt pe lista speciilor pe cale de dispariție a țării. Există mai puțin de 500.000 de adulți care se reproduc în sălbăticie, conform Bird Life International. Alte amenințări la adresa speciei includ câinii, pisicile și alte animale invazive, care ucid păsările sau le mănâncă ouăle. În 2021, întreaga populație de pinguini mici din Tasmania, care avea 3.000 de perechi reproducătoare, a fost distrusă de diavolii din Tasmania, care au fost introduși pe insulă de către conservatori.
Nu este prima dată când micii pinguini mor în număr atât de mare în Noua Zeelandă. Moartea a zeci sau chiar sute de pinguini mici a avut loc o dată la fiecare deceniu, fie din cauza dificultăților de hrănire, fie din cauza furtunilor extreme. Cu toate acestea, aceasta este a treia oară când are loc un astfel de eveniment în ultimii 10 ani, ceea ce este îngrijorător, a spus Taylor, potrivit Live Science.