Sute de euro pentru blănuri, omagii şi poze ale Ceauşeştilor

Lucruri care au aparţinut familiei şi amintiri ale unor vremuri nu foarte îndepărtate încep să capete valoare. Blănuri rare sau obiecte primite cadou vor fi scoase mâine la licitaţie.

Perioada comunistă începe să fie un subiect cu adevărat atractiv pentru colecţionari. Motivul: obiectele atât de răspândite acum 20 de ani sunt mai greu de găsit acum, iar cele restaurate sunt deja o raritate. "Această istorie a lui Ceauşescu devine colectibilă în măsura în care pentru Germania contribuţia din RDG (Republica Democrată Germană) devine colectibilă, aveţi ca exemplu Trabantul", explică jurnalistul Tudor Octavian. Colecţia "Epoca de Aur" de la Artmark este o noutate, fiind prima care oferă doritorilor obiecte ca postere cu mesaje propagandiste sau obiecte primite în dar de familia Ceauşescu în vizitele oficiale. Cât valorează acum cadourile primite de dictator O mare problemă când vine vorba de obiecte care nu au mai făcut parte dintr-o licitaţie este stabilirea unui preţ echitabil. "Noi putem doar să bănuim nişte interese, dar în momentul în care omul scoate banii, acele interese sacralizează", consideră Tudor Octavian. Printre cele 70 de piese, cel mai bine cotate sunt cele primite cadou, cu diferite ocazii, de fostul dictator. Vizitele în Africa, de exemplu, sunt amintite prin două blănuri decorative, una realizată din şase pui de tigru, alta dintr-un leopard. Un simbol al respectului faţă de conducătorul român pentru africani, blănurile sunt evaluate acum la 1.800, respectiv 1.200 de euro. Acestea sunt vedete ale expoziţiei de la sediul Artmark, organizate înainte de licitaţia de pe 26 ianuarie, dată la care Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 94 de ani, datorită interesului publicului faţă de ele. Nu sunt nici pe departe singurele care, speră reprezentanţii galeriei, se vor vinde cu preţ mult mai mare decât cel de pornire.

1.800 DE EURO. Blană de tigru Aşteptări mari de la albumele de fotografii "Sunt câteva obiecte care se detaşează fără doar şi poate. Eu cred că preţul de pornire va urca foarte mult în cazul albumelor de fotografii, foarte interesante. De asemenea, obiectele care au apar ţinut familiei Ceauşescu cred că vor fi căutate", consideră Alin Ciupală, expert în obiecte de colecţie şi antichităţi. Un album din piele de viţel, cartonat, cu fotografii de la înmormântarea lui Stalin, se remarcă prin preţ, fiind evaluat la 1.000 de euro. I se alătură un album cu poze din Capitală, legat în piele, de asemenea, cu preţ de pornire de 400 de euro, dar şi unul îmbrăcat în mătase, de 700 de euro, ce urmăreşte vizita dictatorului în Japonia. Tot într-o vizită în Japonia, Ceauşescu s-a ales cu un stilou Pilot Elite, în ediţie limitată, evaluat la 2.000 de euro, şi el printre obiectele de prestigiu. Colecţii de insigne, ordine şi medalii, emise în timpul regimului comunist, ultimele ajungând chiar la 1.900 de euro, afişe privind protecţia muncii şi un covor cu textul "Ceauşescu -Pace" au fost expuse timp de aproape o săptămână pentru ca nostalgicii sau curioşii să le poată examina de aproape înainte de licitaţia de la Athénée Palace Hilton. 300 DE EURO. Iac de bronz "Vom descoperi nişte interese vizavi de ce poate fi încadrat istoric şi considerat de valoare din acea epocă", spune Tudor Octavian.

Tot el a amintit de o piesă a actualei colecţii, un dublu disc-omagiu adresat cuplului Ceauşescu şi realizat de Uniunea Compozitorilor din România. El a subliniat dorinţa românilor de a vinde aceste lucruri imediat după Revoluţie pe preţuri de nimic. Acum, preţul de pornire al piesei de licitaţie este de 250 de euro. 250 DE EURO. Discuri-Omagiu Tablouri ale avangardei Alături de colecţia "Epoca de Aur", casa de licitaţie propune o serie de tablouri ale avangardiştilor români de circulaţie internaţională. Licitaţia oferă mai multe lucrări de grafică realizate de Victor Brauner, un exemplu fiind "Iluminatorul". Printre vedetele avangardiste se remarcă opera "Construcţie umană" de Max Herman Maxy. În cadrul aceleiaşi licitaţii mai pot fi achiziţionate şi opere ca "Pupăza cu moţ", de Constantin Brâncuşi, "Compoziţie geometrică", de Marcel Iancu, "Nud dormind" de Corneliu Baba sau "Pierrot şi Colombina", de Iosif Iser. Legătura pe care o au cele două licitaţii este dată de modul în care erau primiţi aceşti pictori în perioada comunistă. Majoritatea erau artişti ale căror opere zăceau prin subsoluri fără a li se aprecia valoarea. 3.800 de euro este preţul de pornire pentru "Scânteia", al lui Constantin Artachino, tablou care i-a asigurat participarea la expoziţia anuală de la Sala Dalles