Prima ediție a acestui congres a avut loc în 1898, la Ploieşti. În acest an, evenimentul are loc la Cluj și reunește sute de cadre didactice.
Prima ediție a acestui congres a avut loc în 1898, la Ploieşti. În acest an evenimentul are loc la Cluj și reunește sute de cadre didactice.
Organizatorii consideră că este necesară formarea unor elite din rândul cadrelor didactice, precum şi a unei noi generaţii de lideri, care să reprezinte interesele comunităţilor româneşti în statele de domiciliu. Totodată, acest eveniment îşi propune identificarea soluţiilor pentru atragerea elevilor către şcoală sau la cursurile de limbă română în şcolile publice din Serbia de răsărit, în raioanele transnistrene şi în regiunea Odesa.
Potrivit Agerpres, alături de cele 600 de cadre didactice din ţară sunt prezente la eveniment şi 220 de peste hotare: membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina - regiunea Transcarpatică, Cernăuţi şi Odessa, membri ai Asociaţiei generale a învăţătorilor din România - filiala Republica Moldova, membri ai Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Serbia - Serbia de Răsărit şi Voivodina, din Bulgaria şi din Ungaria.
Lucrările congresului se vor încheia în data de 22 august.
La eveniment a participat şi ministrul delegat pentru relaţia cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.