Sute de bărbați din Basarabia, implicați activ în războiul din Ucraina

Război Ucraina. Sursa foto: Volodimir Zelenski

În Ucraina, în timpul războiului cu Rusia, participă și câteva sute de bărbați din Basarabia. Despre experiențele traumatizante a povestit jurnalistul Andrei Captarenco.

Sute de bărbați din Basarabia luptă în războiul din Ucraina.

Jurnalistul Andrei Captarenco, reporter de război, a povestit în cadrul unui podcast despre ce se petrece cu adevărat în Ucraina, dar și despre moldovenii care luptă în țara vecină.

În cadrul podcastului „Raport”, el a afirmat că a discutat cu unii moldoveni care luptă în Ucraina, iar deși sunt destul de puțini, ei au declarat că s-au înrolat pentru a nu permite războiului să se extindă în Moldova.

Sute de bărbați din Basarabia au plecat la război

„Am întâlnit moldoveni care luptă în Ucraina, iar din discuțiile pe care le-am avut cu unii dintre ei, pe front sunt circa 300 de moldoveni, însă nu știu cât de real este acest număr pentru că acestea sunt date militare și sunt secretizate foarte bine”, a spus Andrei Captarenco.

Basarabenii care luptă în Ucraina sunt militari cu experiență, iar unii dintre ei au luptat și în Războiul de pe Nistru.

Bărbaţii ucraineni care locuiesc în străinătate vor primi ordine de încorporare în armată. Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Pe noi ne interesa care este motivația lor și de ce luptă în Ucraina, iar toți ne-au răspuns că ei sunt conștienți ce fel de război este și unii dintre ei au spus: Decât să intre la mine în casă, mai bine eu îl întâmpin la poartă. Pe toți cei care i-am cunoscut, toți sunt militari, care au luptat în războiul de pe Nistru, dar și băieți mai tineri, nu am întâlnit pe nimeni care să fie civil”, a declarat reporterul de război.

Avertismentul jurnalistului Andrei Captarenco

Andrei Captarenco a mai afirmat că, deși sunt aproape doi ani de război, unii moldoveni încă nu conștientizează pericolul din țara vecină și continuă să vorbească despre țara lor de parcă ar fi una străină pentru ei.

„Oamenii din societatea nostră încă nu sunt conștienți de pericolul din țara vecină, mai ales după războiul pe care l-am avut în 1992. Eu am mai observat că în spațiul public, moldovenii vorbesc despre țara noastră de parcă le este străină, ei slăvesc un imperiu care a dispărut demult. Aceste discuții pe noi de dezbină ca societate”, a conchis jurnalistul.

Amintim că, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, într-o escaladare majoră a războiului ruso-ucrainean, care a început în 2014. Invazia a fost cel mai mare atac asupra unei țări europene după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Se estimează că a provocat zeci de mii de victime civile ucrainene și sute de mii de victime militare. Până în iunie 2022, trupele rusești au ocupat aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, aproximativ opt milioane de ucraineni au fost strămutați pe plan intern, iar peste 8,2 milioane de ucraineni au fugit din țară până în aprilie 2023, creând cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, conform paranteze.md.