Joi, se va decide dacă România este acceptată sau nu în Schengen, Austria rămânând singura care se opune categoric primirii țării noastre în spațiul de liberă circulație. În acest context, premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție cu cancelarul austriac, susțin surse politice.
Prim-ministrul României a reiterat solicitarea României de intrare în Schengen și toate argumentele care au fost repetate și în zilele trecute. Totodată, Nicolae Ciucă l-ar fi informat și personal pe cancelar despre menținerea poziției României de a cere un vot în JAI.
Aceasta a expus în fața lui Karl Nehammer că toate celelalte state membre susțin în acest moment, pe bună dreptate, România, în aderarea ei la spațiul de liberă circulație.
România va cere vot pe aderarea la Schengen, în Consiliul JAI
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat într-o declarație de presă că România va cere vot pe aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI, punctând ideea că starea de incertitudine nu mai poate continua.
„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”.
Agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din 8-9 decembrie are ca punct pe ordinea de zi joi: „Miniştrii vor discuta despre aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România şi vor urmări să adopte decizii în această privinţă. Miniştrii vor evalua, de asemenea, situaţia generală a spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea introducerii ilegale de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”.
Decizia privind aderarea Românie la Schengen poate fi luată doar dacă există unanimitate. Dacă România nu va reuși să treacă joi, 8 decembrie de vot, problema va putea fi discutată abia peste trei luni, pe 9 martie 2023.
România îndeplinește toate cerințele pentru a intra în Schengen
Comisia Europeană a afimrat luni că Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a intra în Spațiul Schengen cu drepturi depline şi se aşteaptă ca toate cele 27 de state membre să își exprime acordul, joi.