Studiu surprinzător: Vezi de la ce vârstă încep oamenii să distingă între bine şi rău
- Dan Istratie
- 10 octombrie 2011, 18:43
Oamenii sunt capabili să distingă între bine şi rău cu mult înainte de a fi conştienţi de ceea ce fac, arată un studiu recent făcut la Universitatea din Washington.
Abilitatea de a face diferenţa între bine şi rău o dobândim, conform unui nou studiu, în jurul vârstei de un an şi trei luni. Acelaşi studiu mai arată că bebeluşii care au mai bine însuşită deprinderea de a distinge între bine şi rău sunt mai darnici şi mai puţin posesivi cu ceilalţi.
"Descoperirile noastre arată că aceste norme de corectitudine şi altruism sunt dobândite mult mai devreme decât ne-am fi imaginat. Rezultatele au arătat că există o legătură între echitate şi altruism la sugari, astfel că bebeluşii care au fost mai atenţi la distribuirea echitabilă a alimentelor, au fost şi mai darnici atunci când a venit vorba să îşi împartă jucaria preferată cu cineva", a declarat Jessica Sommerville, profesor de psihologie la Universitatea din Washington. Bebeluşii erau atenţi ca fiecare din ei să aibă o cantitate egală de biscuiţi Rezultatele au fost publicate în revista de specialitate PLoS ONE, unde sunt descrise două dintre experimentele la care au fost supuşi micuţii. În primul rând, doi copii au primit câte un bol cu biscuţi, cantităţi diferite. Oamenii de ştiinţă au măsurat cât timp se uită fiecare dintre copii la cele două boluri cu cantităţi inegale de biscuţi, dând atenţie faptului care i-a surprins.
"Bebeluşii aşteptau o distribuţie egală şi corectă a produselor alimentare şi au fost surprinşi să vadă că celălalt primeşte mai mult sau mai puţin. Studiile precedente demonstraseră că la vârsta de doi ani copiii sunt capabili să se ajute unii pe ceilalţi, un semn de altruism, iar cei mai mare de şase-şapte ani au un puternic sentiment de corectitudine", a explicat Jessica Somerville pentru dailymail.co.uk.
În cel de-al doilea experiment, oamenii de ştiinţă au studiat dacă bebeluşii din primul experiment ar fi dispuşi să împartă o jucărie cu o persoană străină. Cei care s-au manifestat mai puternic surprinşi la primul experiment s-au dovedit a fi cei mai altruişti.