Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că reprezentanții coaliției de guvernare au ajuns la un acord cu privire la suprataxarea bugetarilor care obțin venituri mai mari decât salariul președintelui Klaus Iohannis. Pentru sumele care depășesc acest plafon, a declarat Ciucă, va fi aplicată o cotă de impozitare de 16%. Între aliții sunt vizați angajații unor instituții precum ANCOM, ANRE, ASF, dar și membrii consiliilor de administrație.
Salariații din sistemul publice care obțin venituri mai mari decât cele ale președintelui României vor fi taxați suplimentar cu o cotă de 16%. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă, în urma unor discuții pe care le-a avut cu ceilalți lideri ai coaliției, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor. Inițiativa aplicării unei taxe suplimentare pentru cei care câștigă mai mult decât președintele țării i-a aparținut lui Marcel Ciolacu.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, un număr 30.574 de români care lucrează cu normă întreagă au salarii brute în intervalul 24.961 lei - 200.000 de lei, adică mai mare decât cel al președintelui.
Pe de altă parte, există voci care susțin că o astfel de măsură, supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui, ar reprezenta un prim pas spre eliminarea cotei unice. Aceasta reprezintă ultimul bastion, din programul propriu de guvernare, apărat de PNL în fața colegilor social-democrați.
PSD, prin Marcel Ciolacu, a susținut, încă de la momentul intrării la guvernare că este nevoie de introducerea unui impozit progresiv pentru venituri.
Bugetarii de lux ce vor fi supraimpozitați
Dacă măsura anunțată de Nicolae Ciucă, agreată în coaliție, va fi adoptată și pusă în aplicare, supraimpozitul de 16% i-ar viza pe mai mulți angajați la stat, care încasează bani frumoși atât de pe urma funcțiilor publice pe care le ocupă, cât și din participarea la diferite sinecuri sau consilii de administrație bine plătite. Pe de altă parte, sunt și cei care cumulează pensiile speciale cu salariul, dar și angajații din instituții precum ANCOM, ANRE, ASF etc. Conform Realitatea Plus, printre cei vizați de măsura propusă de coaliție se află și următorii bugetari:
Ștefania Gabriella Ferncz, fosta șefă de cabinet a lui Emil Boc, de pe vremea în care conducea guvenrul României. Aceasta ar încasa, conform sursei citate, în jur de 405.328 lei pe an, adică 33.770 lei/lună, din funcțiile pe care le deține la nivel guvernamental și din calitatea de membru în mai multe consilii de administrație.
Un alt nume citat este cel al lui Bogdan Mândrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, fost șef de cabinet al lui Sorin Grindeanu. Acesta ar fi membru în două consilii de administrație și ar încasa un venit de peste 17.000 de lei lunar.
Elena Petrașcu, secretar general în Ministerul Economiei, a ocupat, de-a lungul vremii, mai multe funcții în consilii de administrație, pe lângă poziția din Secretariatul general al Guvernului. Conform Realitatea Plus, aceasta ar fi încasat, la un moment dat, și 50.663 de lei pe lună, cumulate.
Eduard Mike, fost director de cabinet în Ministerul Finanțelor Publice, în prezent angajat ca expert principal. Conform ultimei declarații de avere a acestuia, din luna februarie, veniturile sale s-au ridicat la 256.251 de lei, adică undeva la 27.690 de lei pe lună. Acesta a ocupat, pe lângă poziția de director de cabinet la Finanțe, și câte un loc în Consiliul de Administrație al CNAIR și în Consiliul de Supraveghere la Fondul Român de Contragarantare.