Obținerea cantității potrivite de vitamine și minerale vă poate reduce riscul unei morți precoce, dar ar trebui să provină din alimente în loc de suplimente, arată un studiu făcut de Universitatea Tufts.
Studiul a analizat datele dintr-un sondaj mai larg privind sănătatea și nutriția. Mai mult de 30.000 de participanți în vârstă de 20 de ani și peste au răspuns la întrebări cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare.
Rezultatele au arătat că persoanele care au primit cantitatea adecvată de vitamina K şi magneziu şi-au redus riscul de deces timpuriu, iar cei care au primit suficientă vitamina A, vitamina K şi zinc au avut un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Aceste beneficii au fost obținute numai atunci când aceste substanțe nutritive au provenit din alimente, nu din suplimente
Deşi utilizarea de suplimente ajută la creşterea aportului total de nutrienţi, există asociaţii benefice cu nutrienţi din alimente care nu sunt văzute ca suplimente, a spus Fang Fang Zhang, autor al Studiul și profesor asociat la Școala de Științe și Politică a Nutriției din cadrul Universității Tufts.
Cercetarea a fost publicată în revista peer review- Annals of Internal Medicine . Studiul a constatat că aportul excesiv de calciu prin suplimente a fost asociat cu un risc mai mare de deces prin cancer. Cercetătorii spun că nu există nici o legatură între riscul de cancer şi consumul de calciu în alimente.
Mai multe studii au pus la îndoială necesitatea suplimentelor și dacă acestea îmbunătățesc de fapt sănătatea generală
Anul trecut, un studiu evaluat de colegi publicat în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie a constatat că suplimentele de vitamine și minerale nu au oferit niciun beneficiu în prevenirea bolilor cardiovasculare. Un studiu realizat în 2017 a avertizat că bărbații care iau prea multă vitamină B ar putea dubla riscul de apariție a cancerului pulmonar, titrează usatoday.