Statul român se află în negocieri cu actualii proprietari privaţi ai sculpturii lui Constantin Brâncuşi
Comisiile reunite pentru cultură din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat favorabil, vineri, cu unanimitate de voturi, bugetul pe 2016 al Ministerului Culturii.
Astfel, în 2016, Ministerul Culturii va primi cu 29,23% mai mulţi bani de la bugetul de stat faţă de execuţia preliminată din 2015, respectiv 757.261.000 de lei, reprezentând 0,1% din PIB, în creştere de la 0,08% din PIB, anul în curs.
Acestui buget i se va adăuga o sumă de 5.000.000 de lei, în acest sens fiind adoptat cu majoritate de voturi un amendament "pentru exercitarea dreptului de preempţiune al Ministerului Culturii pentru sculptura 'Cuminţenia Pământului'". Acest amendament a fost propus de deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor.
De asemenea, la bugetul Ministerului Culturii se va adăuga o sumă de 1.500.000 de lei, în acest sens fiind adoptat cu majoritate de voturi un amendament pentru includerea în Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice a Bisericii Unitariene Dârjiu, monument UNESCO. Amendamentul a fost propus de Antal Istvan şi Erdei D. Istvan, deputaţi UDMR, şi de Vegh Alexandru, senator UDMR.
Prezent la dezbaterea Comisiilor de Cultură ale Parlamentului, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a vorbit despre investiţiile cuprinse în proiectul de buget al Ministerului Culturii pe 2016.
În acest sens, ministrul Culturii a spus că vor fi finalizate lucrările de restaurare şi consolidare la Palatul Culturii din Iaşi şi vor continua lucrările de consolidare la Opera Naţională Bucureşti. De asemenea, potrivit ministrului Culturii, în luna ianuarie vor începe lucrările de consolidare şi restaurare la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Capitală. Printre instituţiile de cultură care urmează să fie consolidate şi restaurate se numără şi Muzeul Naţional "George Enescu" din Bucureşti, după cum a explicat Vlad Alexandrescu.
O importantă situaţie prezentată de Vlad Alexandrescu în faţa deputaţiilor şi senatorilor din Comisiile de Cultură a fost cea a sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, pentru a cărei cumpărare statul român, prin Ministerul Culturii, se află în negocieri cu actualii proprietari privaţi.
Astfel, Vlad Alexandrescu a spus că deţinătorii sculpturii doresc o sumă de 20 de milioane de euro, însă doi experţi independenţi contactaţi de Ministerul Culturii ar fi evaluat acest obiect de artă la sume diferite, mult mai mici, respectiv de sub 10 milioane de euro. "Sculptura face parte din categoria Tezaur, deci nu poate părăsi teritoriul ţării", a mai spus Vlad Alexandrescu.
El a precizat că o suplimentare a bugetului Ministerului Culturii cu o sumă de bani ar permite acestei instituţii să continue negocierile cu proprietarii sculpturii în vederea cumpărării acesteia de statul român şi menţinerea în patrimoniul românesc.
"E clar că statul nu poate să dea decât o anumită sumă, dar, dacă s-ar prevedea o fărâmă în bugetul de anul viitor, cred că asta ar fi o posibilitate de negociere cu familia (care o deţine, n.r.)", a spus Vlad Alexandrescu.
El a vorbit şi despre eventualitatea lansării unei liste de subscribţie naţională, astfel încât publicul să poată contribui la cumpărarea acestei sculpturi pentru păstrarea ei în patrimoniul naţional.