Democraţii Hillary Clinton şi Barack Obama dau cel mai important test din alegerile primare de pe poziţii de perfectă egalitate, indică sondajele.
Pretendenţii la titlul de candidat la şefia Casei Albe se află astăzi în faţa unui test extrem de important, care ar putea înclina balanţa în favoarea lor. În 24 de state americane, republicanii şi democraţii organizează astăzi alegeri primare şi caucusuri, care contează pentru desemnarea candidatului fiecărui partid. Înaintea scrutinului-maraton „Super Tuesday“ s-au conturat patru candidaţi importanţi şi două dueluri, comentează AFP.
La republicani, bătălia se dă între senatorul de Arizona John McCain şi fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney. La democraţi, lupta acerbă îi are ca protagonişti pe senatoarea de New York Hillary Clinton şi pe senatorul de Illinois Barack Obama. Dacă, în prima tabără, John McCain pare să fie favoritul, în cea de-a doua lucrurile sunt departe de a fi tranşate. Barack Obama a câştigat teren în ultimele două zile, potrivit unui sondaj Reuters/C-SPAN/ Zogby, în faţa rivalei sale în două state importante - California şi Missouri. Obama, sprijinit de clanul Kennedy
În California, Obama este creditat cu 46% dintre voturi, în timp ce Clinton are de partea sa 40% dintre opţiuni, iar în Missouri, Obama este cotat cu 47%, iar Clinton - cu 42%. Totodată, Obama a obţinut un sprijin important din partea unei nepoate a fostului preşedinte american John F. Kennedy. Este vorba despre Maria Shriver, soţia guvernatorului republican al statului California, Arnold Schwarzenegger.
Maria Shriver şi-a declarat sprijinul pentru Obama la un miting electoral organizat duminică, la care au luat parte soţia acestuia, Michelle, vedeta de televiziune Oprah Winfrey şi fiica fostului preşedinte John F. Kennedy, Caroline. Cifrele din sondaje reflectă poziţiile candidaţilor cu privire la principalele teme abordate în campania electorală: războiul din Irak, economia, sănătatea, imigraţia şi religia, subiecte de maxim interes pentru electoratul american.
PROMISIUNI DE CAMPANIE Viziuni diferite: democraţii urmează aceeaşi linie, republicanii se contrazic între ei Războiul din Irak. Democraţii Clinton şi Barack Obama promit să pună capăt războiului din Irak şi să înceapă „imediat“ retragerea trupelor americane. În tabăra republicană, John McCain, susţinător al suplimentării forţelor SUA în Irak, exploatează pe cât posibil succesul acestei strategii. Mitt Romney se mulţumeşte însă să spere într-un succes al campaniei. Economie. Democraţii promit că vor suprima reducerile de impozite pentru cei mai bogaţi. Pentru a face faţă crizei de pe piaţa imobiliară, Clinton şi Obama propun un fond pentru a evita confiscarea caselor celor care nu-şi pot achita ipotecile, iar Hillary propune şi îngheţarea dobânzilor. Republicanii îşi bazează programul economic pe reducerea impozitelor sau cel puţin pe păstrarea reducerilor instituite de administraţia Bush. În ceea ce priveşte criza imobiliară, John McCain denunţă aviditatea celor de pe Wall Street, iar Romney consideră că instituţiile de creditare trebuie să renegocieze ipotecile nesigure. Sănătate. Democraţii pledează pentru asigurări medicale naţionale. Planul lui Hillary Clinton prevede asigurări universale şi obligatorii, în timp ce Barack Obama propune o strategie care se bazează pe voluntariat şi îi obligă pe părinţi să-şi asigure copiii. Republicanul John McCain consideră că asigurarea medicală trebuie să devină mai accesibilă tuturor, iar Mitt Romney propune flexibilizarea reglementărilor în materie de tarife. Imigraţie. Democraţii susţin o reformă a imigraţiei care să combine securizarea frontierelor şi legalizarea condiţionată a celor 12 milioane de clandestini. Republicanul John McCain urmează aceeaşi linie, însă insistă asupra necesităţii de a securiza frontierele, înainte de a trece la restul reformei. Mitt Romney insistă asupra aspectului represiv pentru descurajarea imigraţiei clandestine.