Vaccinul unic ce previne toate virusurile gripale existente, dar şi mutaţiile acestora ce apar în pandemii, are efect timp de zece ani, susţin cercetătorii de la Oxford, care l-au pus la punct.
Vaccinul universal care ţine la distanţă absolut toate virusurile gripale a fost pentru prima dată testat pe voluntari, de o echipă de cercetători britanici. Specialişti din întreaga lume "sau bătut" să descopere ceea ce a fost supranumit "Graalul" vaccinurilor antigripale.
Vaccinul ţinteşte proteinele din virus care sunt comune la toate tulpinele, în loc să acţioneze împotriva exteriorului virusului care suferă mutaţii de la un sezon gripal la altul.
Tehnica a fost pentru prima dată testată de cercetătorii de la Oxford şi ar putea să revoluţioneze programele de prevenire: peste un miliard de oameni din întreaga lume ar putea fi scutiţi în fiecare an de gripă, inclusiv de gripa porcină.
"Super-vaccinul" ţine în frâu pandemiile
De asemenea, vaccinul ar elimina "goana" costisitoare după o nouă formulă de vaccin la începutul fiecărui sezon. Acest vaccin are un mecanism de acţiune similar cu vaccinul antitetanos, ceea ce înseamnă că pacienţii nu vor mai avea nevoie de imunizare anuală, ci ar putea fi protejaţi timp de zece ani, poate chiar mai mult. În prezent, este nevoie de o doză de vaccin anual ţintită pe tulpinile virale specifice anului respectiv.
"Super-vaccinul" ar putea preveni pandemiile, iar dozele ar putea fi multiplicate pe tot parcursul anului, în eventualitatea unei "crize a vaccinurilor", spun cercetătorii. "Dacă varianta testată va fi făcută pe scară largă, vaccinul antigripal nu va mai fi diferit de la un sezon gripal la altul, iar vaccinarea contra gripei va deveni una de rutină", a spus dr. Sarah Gilbert de la Oxford’s Jenner Institute, cea care a condus studiul.
Dincolo de promisiuni "măreţe", autorităţile iau în calcul şi posibilitatea ca preţul acestui nou vaccin să fie destul de piperat. "Încă nu ne putem pronunţa asupra eficienţei acestui vaccin. De obicei, în astfel de situaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este notificată de cei care l-au pus la punct. În momentul în care OMS este convinsă că vaccinul respectiv face ceea ce promite, că este sigur şi că raportul riscuri-beneficii este pozitiv, va începe să recomande ţărilor vaccinarea pe scară largă. Dacă riscurile vaccinului sunt însă mai mari decât beneficiile, atunci poate fi mai bine să faci gripa", explică Victor Olsavsky, reprezentant OMS în România.
În prezent, este nevoie de patru luni în fiecare an pentru ca vaccinul antigripal să iasă pe piaţă, iar fiecare întârziere cântăreşte mult în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri şi de decese.
Testat pe 22 de voluntari
"Principalul minus al vaccinurilor antigripale este reprezentat de fluctuaţia tulpinilor virale şi de mutaţiile acestora. Ocazional, mutaţiile dau naştere la virusuri împotriva cărora nu avem pic de imunitate", a declarat Adrian Hill, directorul Institutului Jenner Oxford, unul dintre membrii echipei de cercetare.
Cercetătorii au testat vaccinul pe 11 voluntari sănătoşi, cu vârsta de peste 50 de ani, care contactaseră virusul H3N2.
Ulterior, au comparat starea de sănătate a acestora cu cea a altor 11 persoane care au contactat, de asemenea, virusul respectiv, dar care nu au fost imunizate cu vaccinul "unic".
Efectul a fost cel scontat. Mai mult, vaccinul s-a dovedit a fi o alternativă eficientă pentru vârstnici, care nu răspund foarte bine la vaccinurile tradiţionale. În perspectivă mai amplă, vaccinul ar putea proteja chiar şi împotriva bolilor infec ţioase, al căror mecansim de transmitere este similar.
"Rezultatele studiului sunt spectaculoase, în condiţiile în care vaccinul ar putea funcţiona nu numai în cazul gripei, ci şi în cazul altor boli infecţioase cu acelaşi mecanism de transmitere. Mai mult, vaccinul apare sigur în primă fază, însă o cercetare mai amplă ar putea confirma cercetările, după care piaţa farma s-ar pune pe treabă", subliniază Mark Fielder, microbiolog la Universitatea Kingston, citat de Daily Mail.
"OMS va recomanda acest vaccin când va fi convinsă că face ce promite şi că riscurile nu depăşesc beneficiile.", VICTOR OLSAVSKY, reprezentant OMS în România