Super-joburi fără studii superioare

Testarea jocurilor pe computer ori vânzările vă pot aduce salarii mari chiar şi fără să fi absolvit o facultate.

Foarte mulţi tineri s-au trezit, mai ales în ultimul an, şomeri cu studii superioare, după ce au absolvit câte o facultate care ar fi trebuit să le o fere garanţia unui loc de muncă. Foarte puţini ştiu însă că există meserii bine plătite, pentru care nu este necesară o diplomă universitară.

Peste 1.000 de euro pe lună, salariu de programator

"Primele în topul acestor profesii sunt cea de programator în domeniul IT, cea de «game tester» (care presupune testarea jocurilor pe computer), cea de specialist în vânzări, dar şi acelea de hairstylist, sudor, faianţar, electrician sau instalator", spun specialiştii. Iar analiza lor este confirmată de cei care au astfel de joburi.

Spre exemplu, deşi nu a absolvit studii superioare în domeniul IT, Ovidiu Mihalcea lucrează ca programator la o firmă din Bucureşti şi câştigă lunar peste 1.000 de euro. "Asta pentru că, în cazul unui astfel de job, se pune accentul pe experienţă, pe ceea ce ştii să faci, nu pe pregătirea academică. Firmele caută oameni capabili să ducă o sarcină la bun sfârşit. (...) În mediul on-line sunt mulţi oameni fără studii superioare, care au rezultate mai bune decât colegii lor cu fa cultăţi. Aşa că, managerii nu aleg studiile superioare drept criteriu de dife renţiere la angajare", explică tânărul.

500 de euro lunar ca să te joci pe computer

Un alt domeniu ofertant este cel al jocurilor pe computer, în condiţiile în care un tânăr care testează jocurile înainte ca ele să ajungă pe piaţă este plătit, la început de carieră, cu câteva sute de euro pe lună. Este şi cazul lui Radu (un tânăr bucureştean), care are o experienţă de doi ani ca game tester.

La început, banii pe care-i primea abia îi ajungeau de la o lună la alta, însă, odată ce a acumulat ex perienţă în domeniu, a ajuns să câştige 500 de euro pe lună.

"Am început să lucrez din facultate şi am privit acest job ca pe unul «studenţesc». Asta şi pentru că majoritatea colegilor mei erau studenţi, aveau doar ba calaureatul. În plus, am avut la un moment dat şi un coleg care, în clasa a XI-a, era un game tester foarte bun", spune Radu.

Potrivit acestuia, pentru a avansa în companie pe o poziţie de coordonator de echipe, spre exemplu, "trebuie ceva studii, dar nu facultate".

LEAFĂ DE HAIRSTYLIST

16 ore de muncă pe zi, 2.000 de euro pe lună

După cum arată site-urile de recrutare, bănoase sunt şi joburile în comerţ. Cel care se dovedeşte capabil să-i convingă pe oameni să achiziţioneze produsele unei firme anume poate ajunge să câştige chiar şi 1.000 de euro pe lună, la care se adaugă bonusuri.

Studiile superioare nu sunt o cerinţă la angare, însă ajută foarte mult, susţin specialiştii. Până să aibă propria firmă de consultanţă în vânzări, Laurenţiu Curcă a lucrat într-o multinaţională şi a urmat acolo cursuri de perfecţionare, care au costat compania 500.000 de dolari. Iar, în urma acestora, a ajuns până la nivelul mediu, de manager pe ţară.

"Vânzarea e cea mai bine plătită muncă grea şi cea mai prost plătită muncă uşoară. Eu câştig aproximativ 100.000 de euro pe an, după ce achit taxele", mărturiseşte el.

Potrivit acestuia, meseria de vânzător se învaţă în aproximativ şase ani, iar cel care o practică trebuie să dea dovadă de spirit de iniţiativă, de etică, dar şi de "capacitatea de a lucra cu oamenii şi de a-şi seta corect priorităţile". În plus, trebuie să fii creativ şi perseverent, punctează el.

Salarii occidentale şi în România

O altă profesie în care nu este necesară facultatea, ci doar cursurile de specializare este cea de hairstylist, care a făcut ca frizerul să devină doar o amintire. Hairstylingul îmbină arta, pasiunea şi cunoştinţele de comunicare cu cele psihologie, susţin profesioniştii în domeniu. Unul dintre ei, David Bâlc, a ajuns să câştige, la doar 25 de ani, şi peste 2.000 de euro pe lună. Lucrează însă, în medie, opt-zece ore pe zi, dar sunt zile în care-şi petrece în salon şi câte 15-16 ore, în funcţie de clienţi.

"Esenţiale în acest domeniu sunt cursurile de specializare. Cursurile sunt foarte importante, pentru că meseria în sine necesită cunoştinţe de geometrie în spaţiu, colorimetrie şi tehnici dobândite doar în academii renumite", conchide David. "Cei 2.000 de euro pe lună reflectă nivelul de profesionalism în arta prestării de servicii." DAVID BÂLC, hairstylist