Proiectul înaintat de deputatul Silviu Prigoană în Parlament, prin care propune legalizarea şi reglementarea „celei mai vechi meserii din lume” a reaprins discuţia despre cât de binevenit este un astfel de pas.
Pe scurt, iniţiativa legislativă propune ca prostituatele să fie autorizate, să aibă minimum 20 de ani şi să facă, lunar, controale medicale. De serviciile lor pot beneficia persoanele care au minimum 16 ani. Instituţia responsabilă de evidenţa celor care au autorizaţie ar fi Ministerul de Interne, iar Consiliul Local este cel care va emite numărul de autorizaţii pentru fiecare localitate. Casele de toleranţă au şi ele obligaţii, printre care afişarea tarifelor şi păstrarea confidenţialităţii clienţilor. Citiţi AICI mai multe despre proiectul de lege privind legalizarea prostituţiei. Interzicerea prostituţiei homosexuale, "o tâmpenie" Psihologul Bogdan Lucaciu consideră că legalizarea prostituţiei este o idee bună, mai ales dacă e bine făcută. „Restul e o chestiune de pudibonderie, de religie”. De asemenea, el spune că oricum prostituţia există, deci e mai bine să fie oficializată. Cât despre faptul că proiectul de lege interzice relaţiile homosexuale şi le permite doar pe cele heterosexuale, "cu asigurarea respectării regulilor de igienă şi discreţie", psihologul afirmă că este o „segregare”. „Preferinţa sexuală a oamenilor este foarte colorată. Cred că această segregare este făcută să înmoaie un pic lucrurile, e o opţiune politică, ar fi prea mult deodată”, mai spune acesta. Şi Alfred Bulai, sociolog şi conferenţiar universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, consideră că legea este cel puţin contradictorie la acest capitol: "Evident că este o tâmpenie, pentru că dacă vrei să fii liber până la capăt, atâta timp cât nu anatemizezi homosexualitatea, adică nu ai nicio lege (care să o interzică - n.r.), nici măcar contravenţie nu este, atunci este uşor tâmpită".
"Ea dovedeşte şi infantilismul abordării la urma urmei. Pentru că, în final, nu poţi să separi lucrurile decât dacă ai o societate în care e anatemizată homosexualitatea. Când ai asemenea restricţii, nu poţi liberaliza şi această zonă. Dar în momentul când nu ai, e uşor stupid. Ţine de lipsa de fundament", precizează sociologul.
"Legalizând prostituţia, ea devine public acceptabilă"
„Argumentele pro, o parte din ele, sunt corecte, reale, în sensul în care poţi să supraveghezi, să monitorizezi un fenomen şi se pot invoca o serie de drepturi. Mai puţin debilitatea că mai scoatem bani de la prostituate”, consideră sociologul Bulai.
Pe de altă parte, Bulai arată că problema este prea complexă şi că nu are o soluţie ideală: „Nu există soluţia bună şi soluţia proastă. Şi legalizarea, şi nelegalizarea, pot aduce beneficii, dar şi probleme. Există un cost şi un câştig în cazul oricăreia dintre variante”.
El a mai precizat că cei care se aşteaptă ca prostituţia să se diminueze după legiferare se înşală: "Dovada este că acolo unde este legalizată prostituţia, ea nici nu a dispărut şi nici măcar nu are o tendinţă de a se diminua tocmai că este un anumit gen de activitate care nu ţine de spaţiul legislativ pur şi simplu. Dimpotrivă, tendinţele sunt chiar să crească fenomentul pentru că, legalizându-l, el devine public acceptabil. Creşte toleranţa faţă de el şi de aici (rezultă - n.r.) o serie întreagă de discuţii privind valorile dintr-o societate".
Un mod de a abate atenţia de la probleme grave
În ceea ce priveşte aducerea în atenţia publică a temei legiferării prostituţiei, sociologul spune că ea este scoasă pe tapet pentru a mai abate atenţia de la problemele mai grave cu care se confruntă România la momentul actual.
„În mod curios, cred că sunt aproape 20 de ani de când periodic este propusă această temă. Niciodată nu se finalizează cu nimic. Dincolo de vacarmul, isteria unor reacţii, ea dispare. Nici nu cred că mai are forţă foarte mare pentru că lumea s-a cam obişnuit cu tematica asta, s-a blazat. Practic, toată povestea se va stinge ca toate celelalte, probabil în câteva zile, o săptămână”, e de părere Bulai.
BOR se opune
Poziţia Bisericii Ortodoxe a rămas neschimbată. Aseară, la aflarea veştii că subiectul legalizării prostituţiei este din nou pe agenda publică, purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, a declarat că biserica respinge orice iniţiativă de acest fel. "Am spus-o în fiecare an. Suntem pentru respingerea oricărei iniţiative de acest gen", a declarat acesta pentru realitatea.net.
Campioni la prostituţie
Un studiu realizat de reţeaua internaţională TAMPEP, formată din mai multe organizaţii nonguvernamentale europene din domeniul reducerii riscurilor de HIV/SIDA, plasează România pe primul loc în topul ţărilor de origine a prostituatelor imigrante din 25 de state membre ale Uniunii Europene (UE). Studiul intitulat „Sex work in Europe” a fost lansat la finalul anului trecut şi este axat pe „cartografierea” scenei prostituţiei în Europa şi pe identificarea riscurilor la care se expun imigranţii care îşi vând trupul şi clienţii lor.