Sunt la modă perdelele simple

Designerii spun că tinerii aleg perdele şi draperii în culori cât mai vii, cu modele geometrice, iar adulţii le preferă pe cele cu modele discrete şi culori naturale.

Specialiştii în amenajări interioare sunt de pă- rere că perdelele şi draperiile, alese cu mare atenţie, pot deveni piese foarte importante de decor. Pe lângă faptul că decorează casa, ele au şi un rol folositor. De exemplu, pot masca radiatoarele.

Laurenţia Onea, communication & interior design manager al magazinului Ikea, spune că, şi în 2008, preferinţele românilor se îndreaptă în general către materialele naturale. „Bumbacul şi inul rămân în continuare materialele preferate pentru draperii sau perdele“, mai spune Laurenţia Onea.

Designerul companiei de confecţ ii textile Seline Design, Ninel Dalaman, este de părere că cele mai căutate perdele şi draperii sunt cele din organza şi tafta. De aceeaşi părere este şi designerul Diana Borundel. „În general, piaţa este cuprinsă de febra materialului organza la perdele, iar la draperii tot materiale uşoare şi cu un anumit luciu, finisaj gen tafta“, exemplifică specialista în decora- ţiuni interioare.

Cele mai puţin cumpărate sunt draperiile din voal, preferate de cei cu venituri mai mici.

O singură culoare pentru dormitor

Alegerile cumpărătorilor diferă în funcţie de stilul în care este amenajată locuinţa şi de tipul camerei. „Dacă pentru camerele copiilor şi adolescenţilor opţiunile se îndreaptă către culorile foarte tari şi combinaţiile de modele geometrice sau florale, în ceea ce priveşte dormitorul sau camera de zi sunt preferate perdelele şi draperiile de o singură culoare sau cu modele discrete, în aceeaşi nuanţă cu mobilierul“, explică Laurenţia Onea.

Specialiştii subliniază că este foarte important ca, atunci când îţi cumperi perdelele şi draperiile, să te gândeşti dacă se potrivesc cu pereţii şi mobila. „Dacă pereţii sunt vopsiţi în albastru, perdeaua pe care o alegi trebuie să fie albastru deschis, iar draperia un albastru mai închis“, recomandă Ninel Dalaman. El spune că draperia trebuie să fie întodeauna „măcar un ton mai închis“ decât perdeaua.

„În cazul perdelelor, culorile preferate sunt cele puternice, ca portocaliu, roşu, verde, iar la draperii - bej, alb şi maro“, spune Laurenţia Oanea. La fel de căutate sunt şi perdelele crem şi draperiile maro. „Se poartă perdelele şi draperiile cât mai simple, cu un model nu foarte încărcat, eventual nişte dunguliţe sau floricele. Însă, în ultimul timp, sunt preferate perdelele şi draperiile ce au ca model romburile“, afirmă Ninel Dalaman. La modă, spune Diana Borundel, sunt şi perdelele şi draperiile simple, în nuanţe calde. „Se preferă galben, cărămiziu, verde şi se înclină spre modele geometrice, cercuri, romburi. S-a depăşit perioada în care fiecare perdea trebuia să aibă model floral“, consideră Diana Borundel.

Cele din voal, mai ieftine

În funcţie de calitatea materialului, de firma care le realizează, un metru de perdea poate să coste între 55 şi 130 de lei, iar un metru de draperie variază între 45 de lei şi 110 lei.

„Perdelele şi draperiile din organza, cele pentru living, sunt cele mai scumpe. Cele din voal, foarte încărcate, puţin căutate, sunt cele mai ieftine“, mai spune Ninel Dalaman.

ACCESORII

> Şinele din PVC se fixează de tavan sau de perete. Acestea permit montarea perdelei, a volanului şi a draperiei.

> Galeriile din fier forjat şi alamă se prind de perete şi permit montarea perdelei şi a draperiei.

> Draperiile au un sistem special de prindere de-o parte şi de alta a peretelui. Un alt accesoriu de prindere al acestora este un şnur cu ciucuri de diferite mărimi şi nuanţe de culori.

Sursa: www.new-style.ro