Summitul CPE. Mai mute delegații au ajuns la Chișinău. Unii oaspeți nu au venit cu mâna goală

Summitul CPE. Mai mute delegații au ajuns la Chișinău. Unii oaspeți nu au venit cu mâna goală Sursa foto: Răzvan Vălcăneanțu

Mai mulți oficiali europeni, șefi de stat și premieri au ajuns miercuri, 31 mai la Chișinău, pentru a participa la Summitul CPE care își avea loc în zilele de 1-2 iunie la castelul Mimi din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Printre cei care au ajuns la Chișinău sunt președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, șeful Diplomației Europene Joseph Borrell, președinții Azerbaijanului, Elveției, Bosnia și Herțegovina, precum și prim-miniștrii Belgiei, Portugaliei, Georgiei, Liechtenstein, Armenia, Malta, Albania, Luxemburg, Islanda, Irlanda, Andora și Macedonia de Nord.

Maia Sandu: ,,Bulboaca este pregătită!”

Președinta Maia Sandu a postat de dimineață pe rețelele de socializare un mesaj de bun venit: „Moldova este pregătită. Bulboaca este pregătită. Noi suntem pregătiți să primim oaspeți de pe întreg continentul. E bucuria noastră să avem casa plină de prieteni. Bun venit, Europa, la noi acasă!”.

Oaspeții au venit cu daruri

Unii dintre oaspeți nu au venit cu mâna goală. Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană va majora pachetul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova cu încă 600 de milioane de euro, acesta însumând astfel 1,6 miliarde de euro. ”Am decis să vă oferim un sprijin economic adițional. Din octombrie 2021 am oferit deja peste 1 miliard de euro, care include 300 de milioane de euro pentru anul curent. Vom reuși însă să triplăm această sumă, acum vorbim despre un ajutor macroeconomic de 1,6 miliarde de euro”, a declarat von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șefa Comisiei Europene a mai declarat că UE va oferi ajutoare și în domenii țintite. Astfel, Republica Moldova va primi încă 160 de milioane de euro pentru a face clădirile rezidențiale mai eficiente din punct de vedere energetic, 50 de milioane de euro pentru reabilitarea căilor ferate din Republica Moldova și 40 de milioane pentru finanțare în domeniul militar.

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell, alături de vicepremierul, șeful MAEIE, Nicu Popescu, și ministrul de Interne Ana Revenco, au inaugurat la Chișinău Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova. „Moldova nu este singură, sunteți un viitor membru al UE. Această misiune va oferi un sprijin strategic și operațional pentru a vă pregăti mai bine pentru viitoarele crize. În al doilea rând, această misiune va ajuta la creșterea rezilienței, pentru a face față amenințărilor hibride, în special securitatea cibernetică, combaterea manipulării, care e un pericol ce crește și crește peste tot și pune în pericol democrația noastră. Acest lucru va necesita elaborarea de strategii și politici, identificarea de consolidare a capacităților necesare pentru avertizare timpurie, detectare a amenințărilor și un răspuns eficient la acestea”, a spus Borell.

Președintele României, așteptat cu drag la Chișinău

La Chișinău este așteptat și președintele României, Klaus Iohannis. Potrivit Administrației Prezidențiale de la Cotroceni, în cadrul dezbaterilor, Klaus Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susținut pentru Republica Moldova și Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea amenințărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare și campanii de manipulare; creșterea rezilienței și continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune.

Erdogan a refuzat să vină

La Chișinău era așteptat și preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, reales duminică, 28 mai, pentru un al treilea mandat. Acesta a anunțat pe ultima sută de metri că nu va participa la summit.

Nu este clar dacă va veni la la Chișinău președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Din motive de securitate, nu s-a confirmat, dar nici infirmat, participarea la summit a liderului ucrainean.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european. Summitul reuneşte cele 27 de state membre ale UE, plus zece ţări din vecinătatea blocului comunitar.