Summit intercoreean cu pod de flori la Phenian

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il s-a străduit din răsputeri să-i asigure omologului său sud-coreean o primire fastuoasă la summitul intercoreean, care a început, ieri, la Phenian.

La sosirea în capitala nord-coreeană, Roh Moo-Hyun a fost întâmpinat într-o manieră demnă de regimul stalinist, relevă AFP.

Pe post de comitet de primire au fost sute de bărbaţi îmbrăcaţi în costume negre şi femei în rochii tradiţionale, aliniaţi de ambele părţi ale unui lung covor roşu.

Kim Jong-Il a ţinut să fie prezent la ceremonia de primire şi să-l salute pe preşedintele sud-coreean, deşi iniţial acest fapt nu era prevăzut în protocol.   „Iubitul conducător“ şi-a întâmpinat omologul şi pe soţia acestuia cu garda de onoare, în timp ce mulţimea, care flutura buchete din floarea naţională, cunoscută sub numele de „Kimjongilia“, scanda „Trăiască! Trăiască!“. Urale pentru iubiţii conducători   Preşedintele sud-coreean s-a urcat apoi într-o maşină decapotabilă alături de Kim Yong-Nam, numărul doi în ierarhia nord-coreeană. Cei doi s-au plimbat pe străzile Phenianului, fiind aclamaţi de sute de mii de oameni scoşi pe străzi, care fluturau buchete din flori din plastic şi scandau „Trăiască! şi „Unificarea Patriei Mame!“.

Roh Moo-Hyun, care a venit ieri pentru prima dată în Coreea de Nord, a ţinut, la rândul său, să dea o notă aparte evenimentului, traversând pe jos zona demilitarizată care marchează frontiera dintre cele două ţări.   După ce a trecut în calitate de pieton linia galbenă care reprezintă frontiera, acesta şi-a continuat drumul spre Phenian la bordul maşinii sale.   Multă pompă, puţină substanţă Mai mulţi observatori sud-coreeni au apreciat însă că, în ciuda manifestaţ iilor pompoase, entuziasmul legat de acest summit este mai puţin evident. Summitul de la Phenian este abia al doilea după războiul din Peninsula Coreea.

El se doreşte un nou pas în drumul spre pace, în condiţiile în care între cele două state coreene nu există un acord permanent de pace. Criticii lui Roh Moo-Hyun spun însă că vizita acestuia ar viza mai mult probleme de politică internă, ocolind subiecte sensibile precum dosarul nuclear nordcoreean sau încălcarea drepturilor omului, care stârnesc critici dure din partea Occidentului.

Totuşi, Coreea de Nord se aşteaptă să fie ştearsă cât de curând de SUA de pe lista statelor care susţin terorismul. Potrivit emisarului nord-coreean Kim Kye-Gwan, reprezentanţii celor şase guverne implicate în negocierile pe tema dosarului nuclear al Phenianului pregătesc un proiect în care va fi reflectată şi această solicitare a Coreei de Nord.